SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Friday, November 18, 2011

MERANCANG BUDGET PERKAHWINAN..

As salam. selamat sejahtera..


Ingat nak kahwin mudah & murah? Tidak sama sekali..

Jadi apa yg perlu kita lakukan adalah setiap cost dan perincian perlu dititik beratkan.. Sekecil2 RM pun, tetap kena update budget poket. So di sebabkan dulu nanie belajar FINANCE, jadi nanie apply apa ilmu yg ada untuk buat budget perkahwinan.. Tapi nanie dapat idea checklist dai google dulu, tapi nanie pecah2kan dan jadikan budget checklist versi nanie.. hehe

Nak tengok macam mana nanie rancang budget nanie?? Ada beberapa TIPS # untuk B2B :





TIPS # 1 : Sebelum nanie buat budget checklist ni, nanie akan pastikan nanie kena fikir dan kira2 apa yg nanie mampu dulu. Kiranya cost yg sanggup dibayar bayar (Estimate) VS bayaran sebenar yg dari vendor (Actual).. Kena compare samada kita follow budget ke tak..

TIPS # 2 : Buat survey samada melalui FB, website atau pameran perkahwinan seperti pelamin, catering, photographer, kad kahwin dan doorgift. Sebabnya, ini adalah penyumbang RM yg agak besar.. Dapatkan quotation dari vendor, kumpul maklumat beserta harga dengan tepat untuk rujukan di kemudian hari.

TIPS # 3 - Pilih vendor yg menepati citarasa pengantin dan mengikut budget yg ada. Berikan apa saja idea yg korang ada supaya vendor dapat ilham dari kreativiti korang dan mereka dapat merealisasikan apa yg terbuku dalam hati korang sebagai raja dan ratu sehari..

OOOPSSSS Jangan nak cantik dan grand sampai lepas kahwin menyesal di kemudian hari sebabnya duit simpanan semua da habis. hehe (nasihat diri sendiri juga ^_^)

TIPS # 4 - Pastikan sentiasa follow up dengan vendor untuk memastikan setiap RM yg dikeluarkan bebaloi dan menepati cita rasa / budget. Sebabnya ada sesetengah vendor yg suka menaikkan harga sesuka hati di saat2 akhir.

Agak2 korang faham tak? Nanie rasa cukuplah tips # di atas, sebabnya nanie hanya mengaplikasi apa yg nanie buat start dari bulan February hingga November (9bulan - 2011)

****************************************

Ini adalah hasil Nanie snap shot dari excel nanie la ye.. Kalau rasa tak nampak, sila click untuk tumbesaran gambar..

Hantaran Perkahwinan - list semua hantaran mengikut berapa dulang



ALL list termasuk catering, entertainment, doorgift, butik dan sebagainya..

Senaraikan semua vendor dan contact # mereka


List kan semua yg ada dalam pakej untuk mudah dijadikan rujukan.





Mesti ada estimate budget dan actual budget untuk semua list yg tersenarai..

Jangan lupa tengok GRAND TOTAL.. haha terkezut diri sendiri punya budget.


p/s Itu sahaja yg nanie dapat kongsikan ilmu hari ni. Simple checklist untuk merancang budget perkahwinan. Maklumlah nanie bukan anak orang berada yg sponsor itu ini.. Alhamdulillah dikurniakan keluarga yg banyak membantu pun dah bersyukur... Semoga entry ini dapat menjadi panduan untuk semua..

Jika ada yg berminat, sila emailkan ke nanie_nakata@yahoo.com.

U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

150 comments:

  1. wahhh nanie,fiza nak copy bleh.. hrap2 fza xterlambat nk follow cra nanie ni..pning jgk ngn bdget nhi.hehe tq nanie bg tips...

    email: fizar_04@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  2. done - check your email. semoga dapat bantu awk.. hehe

    ReplyDelete
  3. kak, ika pon nak jugak boleh?
    sistematik akk punya checklist ni. :)

    email:
    misz_ieka@yahoo.com

    thanks for the tips.

    (^.^)

    ReplyDelete
  4. good info la nanie..:)) nak share..:)
    thanks ye..:)

    email :nurulafyda@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  5. @ika - check your email dear.. anything tak faham just pm me vua FB @ ask in this entry..

    ReplyDelete
  6. @afyda - thans.. berminat ya? nanie da email da.. check your inbox! ^_^

    ReplyDelete
  7. purplequinia@gmail.com..thanx in advance dear(^__^)

    ReplyDelete
  8. nak jugak ;)

    ija_azz85@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. @ieja -check your email dear.. wink2

    ReplyDelete
  10. @ieja - alhamdulillah.. anything just email me ya..

    ReplyDelete
  11. wah.. nk jugak.. hehe.. tq.. =)

    farzana.hanis@gmail.com

    ReplyDelete
  12. salam..
    pn nanie..leh x sy nk chcklist cmni.
    sgt2 detail..nk wat xpandai..huhu

    emelkn sy leh yer : chemical_lemon@yahoo.com

    tenkiu so much ^_^

    ReplyDelete
  13. salam...nani, kita nk copy boley? da buat byk list,laz2 penin sdiri..huhu.. hideamoon@gmail.com
    thanx ya!

    ReplyDelete
  14. salam, nani..kite nk copy boley? da wat list..byk, pastu penin sdiri..huhu...hideamoon@gmail.com
    thanx ya!

    ReplyDelete
  15. hi bella, thanks.. nanie kenal awak..

    nanie da forward email da pada awk.. check ya..

    thanks for your interest :)

    ReplyDelete
  16. Nani, nak gak

    intan.sofia@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Nanie, nak gak

    intan.sofia@gmail.com

    Sofia guna perisian kat iphone. Gila nak terberak tengok estimated sampai rm38ribu..... *pengsan*

    ReplyDelete
  18. dear cik pia, please check you email dear..

    thanks~

    ReplyDelete
  19. salam sis, fizah nak juga copy excel tue...

    fiza_1105@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. sis nk juga..

    fiza_1105@yahoo.com / worldbeatles@gmail.com

    ReplyDelete
  21. sy pon nak jugak la... dysweetart@gmail.com

    ReplyDelete
  22. fzayana - sy da enail untuk oth email. check it out ya..

    ReplyDelete
  23. nak jugak copy,
    maplebizz007@gmail.com

    ReplyDelete
  24. @ashraf, nanie da forward email ya.. anything let me know

    ReplyDelete
  25. salam.. nani. thanx. sgt membantu. bleh tak send kat mcd jugak? mcdelicious_xoxo@yahoo.com. thanx nanie. :)

    ReplyDelete
  26. awk - da reply and forward budget.. refer email ya :)

    ReplyDelete
  27. hi nani. boleh email kat saya jugak? hihiii. TQ

    email : msnadiaz@gmail.com

    ReplyDelete
  28. hi nani. email sy jugak ye :)

    msnadiaz@gmail.com

    ReplyDelete
  29. msnadiaz - da sent and forward email.. check it out ^_^

    ReplyDelete
  30. dear,email sy jgk ye. thanks :)

    jauzakamilia@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. @DIYANA - da reply, check your email

    ReplyDelete
  32. Cik nani, email kan pada saya juga boleh?
    owhgee.rr@gmail.com
    Thanx nani.
    Tak tido malam memikir benda yg nak kena buat nih,
    Tgk nani punya checklist baru dpt gambaran sikit.

    ReplyDelete
  33. Cik nani email pada saya juga ye,
    owhgee.rr@gmail.com
    Thanx

    ReplyDelete
  34. @roziana razali, please check your email dear.. terima kasih sudi nak belanjawan yg sempoi ni.. hihi

    ReplyDelete
  35. hi nani..mintak tlg email sy juge ek, budget list ni.. :D sitizakiah.hasan@yahoo.com

    ReplyDelete
  36. @zakiah - kita da email pada awk.. check email ye dear..

    ReplyDelete
  37. Salam, nak juga.
    ferdaustahar@gmail.com

    Ferdaus Tahar
    Dublin, Ireland

    ReplyDelete
  38. Kita pun nak boleh?? ^^
    fara_ana01@yahoo.com
    thanks..

    ReplyDelete
  39. @fara - dear, nanie da email da pada awk.. check email tau :)

    ReplyDelete
  40. hi nanie, kindly foward budget list ni, sangat membantu ayong. semoga usaha nanie mendapat rahmatNYA. thanks :)
    uni_ayong@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  41. Nani kite nak gak, kindly forward ye..thanks uni_ayong@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  42. @ayong - nanie da sent email.. check you email ye dear, sorry lmbt reply.. nanie kurang sihat :(

    ReplyDelete
  43. hai..nani sy nk jgk...thanks yea ^.^

    ReplyDelete
  44. ni email sy shdiyana@gmail.com..thank yea ^.^

    ReplyDelete
  45. Salam Nani.

    Berminat juga utk guna checklist kamu utk manfaat bersama.

    email saya ye di mishah.irfan@gmail.com.

    Thank you very much.

    Regards
    -Shah-

    ReplyDelete
  46. done -reply all email. pleasecheck your email :)

    ReplyDelete
  47. assalam nani,
    boleh tolong email saya jugak?
    nadhirah.aziz@gmail.com
    terima kasih :)

    ReplyDelete
  48. @nadirah - nanie baru reply ur email.. jangan tension2 ye.. hehe

    ReplyDelete
  49. salam nani..
    boleh tak email anne budget ni dgn checklist sekali....

    "macam malas beno je kan???"

    sorry yer susahkan nani....

    ReplyDelete
  50. @hanya qaseh - nanie da sent email. check it out

    ReplyDelete
  51. pn nani dear,u dh sediakan useful checklist n budget..bole tlng email sy skali eija_mohdsawal@yahoo.com..tq may Allah bless u ;)

    ReplyDelete
  52. @anon- nanie dah email. terima kasih atas doa itu ^_^

    ReplyDelete
  53. sgt menarik hasil kerje nanie ni...nak boleh? email sy piju_hafizu@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  54. Blogwalking! Blogwalking!

    awifetobebtb.blogspot.com

    ReplyDelete
  55. wifetobe 0 email awk tak boleh nak send. ple re-check ur email address?

    ReplyDelete
  56. Salam..nanie, boleh awak tolong email kepada saya juga? Ni email add saya- nouryn@gmail.com..tq in advance.. =)

    ReplyDelete
  57. salam....nanie blh send kat email sy tak... ameera_hoo@yahoo.com, mmg menarik terima kasih

    ReplyDelete
  58. salam sis , nak juga excel ni . hihi . thank you .

    email : nurulazliza90@gmail.com

    ReplyDelete
  59. salam sis,

    can i have the excel sheet format..really interested..
    thank you..^_^

    dyna.zaibudin@gmail.com

    ReplyDelete
  60. Salam Nani,

    Nk copy excel file bleh x?

    dj_gardenergala@yahoo.com

    ReplyDelete
  61. to all follower - please check ur email.. tq sudi baca bllog nanie :)

    ReplyDelete
  62. salam...

    saya nk excel file nani boleh x?

    it really helpful la..nga pening ni

    email amiruddin.awang@gmail.com

    ReplyDelete
  63. assalamualaikum nani.

    Nani, ayu nak juga bole?

    ayuzan@hotmail.com

    ReplyDelete
  64. hye semua- assalamualaikum.. nanie da email kepada yg berminat.. tq sudi baca blog nanie..

    ReplyDelete
  65. salam.harap leh emailkn kt sy format excel kt nadiya_80star@yahoo.com
    tima kasih:)

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum. Sy pun berminat. ezhuean@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum, sy pun berminat. emel sy ezhuean@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  68. all - check email ye, nanie da reply semuanya ^_^

    ReplyDelete
  69. Salam. Saya berminat dengan bajet awak. Mohon emelkan pada saya. TQ. mesintaip@gmail.com

    ReplyDelete
  70. Salam:)
    bole sy dptkn softcopy checklist n bajet bole?tenkiu dear nanie.

    ReplyDelete
  71. sorry:) this is my email ieqafarieqa@yahoo.com

    ReplyDelete
  72. Salam dik, nak mintak tlg emailkan checklist tu ke firdauz_harun@yahoo.com

    Smg berbahgia selamanye.....

    Temacih.

    ReplyDelete
  73. TQ kerana berminat - sy da sent email check nanti inbox ye..

    ReplyDelete
  74. Nak jugak kak nani ;)) mcm sgt membantu je.;)) tQ hehehe

    nofael.5948@gmail.com

    ReplyDelete
  75. Mcm nak membantu je kak nani.nak jugak ;))

    nofael.5948@gmail.com

    tQ;)

    ReplyDelete
  76. @farah ilani - da sent email ye dear.. selamat buat preparation ^_^

    ReplyDelete
  77. nanie..boleh email excel worksheets pada zie2911@gmail.com

    tq nanie

    ReplyDelete
  78. salam sis nanie , pls send this kt email sy .. saya ade email akak jgk sebelum nie ..sgt suka tgk blog akak. mcm2 input dan inspirasi .. email saya : sikembarnoni@gmail.com

    ReplyDelete
  79. salam. akak. nk .boletak?..muahaha.bolela.bolela.

    ReplyDelete
  80. Salam nanie, nak tips nani jgk, tq
    morfa.chips@gmail.com

    ReplyDelete
  81. Salam nanie, nak tips nani jgk,penin da kpala ni pusing2 tq .
    morfa.chips@gmail.com

    ReplyDelete
  82. Salam nanie, nak tips nani jgk, tq
    morfa.chips@gmail.com

    ReplyDelete
  83. salam persahabatan Pn. Nanie. :)

    bole tolong kongsikan checklist ni juga ke pd sy? ni email sy: sitiirra@gmail.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  84. Salam persahabatan pn. nanie,

    bole tolong kongsikan budget plan ni jugak pd sy? ni email sy: sitiirra@gmail.com

    terima kasih. :)

    ReplyDelete
  85. all - alhamdulillah, semua nanie da forward budget kahwin tu.

    kindly tengok email kalian ya.

    peace :)

    assalamualaikum..

    ReplyDelete
  86. salam nani,

    ble kongsi budget plan nie? thanks in advace nani --- fiiza75@yahoo.com

    ReplyDelete
  87. Sis i nk jugak checklist 2..
    plz email 2 me ayu_mohd87@yahoo.com

    Thankz sis...

    ReplyDelete
  88. nani, nak jugak please

    shino_peteq@yahoo.com

    ReplyDelete
  89. salam nanie nak jugak please kalau boleh dgn tunang punya budget =)
    fazwanizuhairni@gmail.com

    ReplyDelete
  90. slm..kak..blh x email kn budget ni..
    haidanurul@gmail.com
    tq so much..

    ReplyDelete
  91. slm..
    kak..nk mintak budget ni blh?
    tq so much.

    haidanurul@gmail.com

    ReplyDelete
  92. salam. nak mintak hantar simple budget ini boleh tak? jasminesoh23@gmail.com

    TQ

    ReplyDelete
  93. all - nanie da sent a copy of excel dalam email korang. please check your email ya.

    notes: tolong bagi email yg betul ya :)

    happy perparation dear

    ReplyDelete
  94. hye. i love ur preparatiom list.. bole x email kan i efielyna@gmail.com . tq so much

    ReplyDelete
  95. salam boleh x email kan kat cthajarzainal@yahoo.com tq sangat

    ReplyDelete
  96. salam boleh x email kan kat cthajarzainal@yahoo.com tq sangat

    ReplyDelete
  97. sa;am tolong emailkan kat cthajarzainal@yahoo.com tq yer :D

    ReplyDelete
  98. tlg emailkan budget nye abdaziz_atan@yahoo.com

    semoga jasa baik anda diganjari dengan sebaik2 ganjaran dari Allah

    ReplyDelete
  99. assalam..

    tlg sendkan budget ke email nie abdaziz_atan@yahoo.com

    semoga jasa baik anda diganjari dengan sebaik2 ganjaran dari Allah

    ReplyDelete
  100. boleh emailkan di hawaadam6862@gmail.com.. terima kasih

    ReplyDelete
  101. Hi Nanie...

    boleh tak email ke

    leenjaybee@gmail.com

    Thanks Nanie.. akk nak bantu adik akk yg tengah pening kepala ni...huhuhu

    ReplyDelete
  102. salam..boleh x emailkan checklist wedding..
    faezah_487@yahoo.com.my
    tq

    ReplyDelete
  103. Salam, may i hve the copy? nurskmm@gmail.com. thank u so much.

    ReplyDelete
  104. sy da sent to all. check email ya darlingsss :)

    ReplyDelete
  105. kak nanie boleh ke nk copy jgk..da mcm blaja accounting je ada actual n budgeted..hihi..tq ya..smg murah rezeki akak

    ifa.kawaii@yahoo.com

    ReplyDelete
  106. kak nanie nk copy jgk..smg Allah murahkn rezeki akak..da mcm blaja accounting lak ada actual n budgeted..hihi..tq in advance!!

    ifa.kawaii@yahoo.com

    ReplyDelete
  107. hye darlings. please check ur email. nanie da reply :)

    ReplyDelete
  108. salam.. emailkan budget bole? menarik! nurfass_89@yahoo.com.. tq =)

    ReplyDelete
  109. salam.. menarik la budget gini..bole emailkn ke nurfass_89@yahoo.com? terima kaseh =)

    ReplyDelete
  110. slm nani..nk soft copy leh x???pening sgt nk wt budget nie..

    nadz_afira87@yahoo.com

    ReplyDelete
  111. Salam..

    Sy nk softcopy gak..
    ley kan..

    rezal.ysn@gmail.com

    Thanks in advance..
    Huhu

    ReplyDelete
  112. Salam..

    Sy nk jgak..

    rezal.ysn@gmail.com

    Tq 4 advance..

    ReplyDelete
  113. @rezal saimin - check your email, nanie da forward :)

    ReplyDelete
  114. Salam, sgt detail ni..which is good
    Nk soft copy gk, tlng emailkn kt
    nurulawa90@gmail.com

    Thanks for the sharing sis :-)

    ReplyDelete
  115. @anon - please check email, nanie da reply and forward pada awk :)

    ReplyDelete
  116. Salam sis.. byk info yg bole jd rujukan..sya nk soft copy budget ni..bole..;)
    fiazza_girl@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiza - nanie da sent kepada email awk. check nanti ye..

      Delete
  117. salam.. boleh emailkn utk sy wat rujukan tak?
    sine_gurlz@yahoo.com.tq

    ReplyDelete
  118. salam.. boleh tolong emailkn x?
    utk buat rujukan nnt..sgt membantu..
    sine_gurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah sy da send email ye. selamat maju jaya.

      Delete
  119. As salam kak..:)..boleb emailkn utk yana...utk tujukan nanty..:)..

    email:nuerd_yana91@yahoo.com

    tq kak..:)

    ReplyDelete
  120. As salam kak... boleh emailkn dkt yana skali.. utk rujukan plan majlis yana nanty..:)..

    email :nuerd_yana91@yahoo.com

    tq kak...

    ReplyDelete
  121. salam sis bole email kepada saya juga jj_smiley05@yahoo.com

    ReplyDelete
  122. asslammualaikum nanie, mohon perkongsian pelan budget kawen versi nanie, tolong email ker junjam81@gmail.com

    ReplyDelete
  123. Salam Nani... bgs sgt pln budget tu.. boleh tak kalu nak mtk tolong emailkan kt norsalwanimohd@yahoo.com. tq nani ye

    ReplyDelete
  124. slm.. bolehke tlg emelkan ke qawweeyy@yahoo.com?tq

    ReplyDelete
  125. Salam. Cik Nani saya ingin memohon perkongsian cik Nani. ihsanfikrihadzir@yahoo.com.my.Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, nanie da forward kepada awk :)

      Delete
  126. nk jgk bole?
    noratiqahzainudin@gmail.com
    TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da reply masa tu. ni saje nk bgtahu dlm ni. hihi

      Delete
  127. Budget2... Nak jugak copy paste hihi... Tq kak nani...
    misschoqlart @yahoo.com

    ReplyDelete
  128. salam sis ..mohon perkongsian .. norfarhana.yusoh@gmail.com .. tq :)

    ReplyDelete
  129. salam sis ..mohon perkongsian ..norfarhana.yusoh@gmail.com
    tq sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam - sy da forward. selamat merancang :)

      Delete
    2. AS'SALAM. MOHON SHARE. adya90@ymail.com. TQ =)

      Delete
    3. as'salam. mohon share. adya90@ymail.com
      tq =)

      Delete
    4. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  130. salam sis..mohon share list tu boleh? ni email sy cyiera1991@gmail.com..
    tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails