SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Wednesday, October 10, 2012

TIPS SHOPPING DI PASAR BARU (BANDUNG)


as salam.. selamat sejahtera.. 


Harini just nak review tentang tempat shopping yg nanie rasa best utk percutian kali ni. Tidak dinafikan Bandung adalah syurga membeli belah tetapi tak kecuali mempunyai pelbagai tarikan pelancongan lain. Buat panduan kawan-kawan yang ingin ke sana...tempat-tempat yang perlu di masukkan ke dalam senarai.


Pasar Baru - everything di bawah satu bumbung. sehari belum tentu dapat round keseluruhan bangunannya.



Lantai Dasar 2kain batik, pelikat, telekung,
Lantai Dasar 1kain batik, pelikat, telekung..
Lantai 1Telekung, kain ela, blouse
Lantai 2Telekung, kain ela, blouse
Lantai 3blouse, kain ela, pakaian kanak2  mainan kanak2, tempahan baju
Lantai 4blouse, kain ela, pakaian kanak2 tempahan baju
Lantai 5handbag dll
Lantai 6medan selera & handbag
Lantai Atas SekaliSurau



*************************




Shopping di Pasar Baru memang sukar untuk dikawal. Padahal kat kepala otak ni dah memang list out apa yang perlu dibeli dengan kuantiti sebab mmg xnak berbelanja lebih pun. tapi sungguh berhantu lepas masuk satu kedai ke kedai lain. Bahaya memang bahaya :p . Nafsu sendiri kena mau jaga ye. 

Meh nanie senaraikan apa yang boleh & berbaloi shopping di Pasar Baru ialah 
- telekung (serendah RM20 hingga RM100, bergantung pada kualiti), 
- kain-kain sulaman (rata-rata bermula dari RM35 sehingga yang paling mahal pernah jumpa pun RM100 tuk 5meter kain), 
- kain lace (sangat murah berbanding kat Malaysia ni and banyak pilihan, corak dan warna), 
- batik jawa, baju batik untuk lelaki, wanita dan kanak-kanak
- T-Shirt Bandung (5 helai untuk kurang RM35 tuk kualiti yang bagus)
- baju-baju muslimah untuk wanita

*************************


So, ini beberapa tips shopping di Bandung 




1) TUKAR DUIT

Yes.. tukar duit merupakan perkara paling penting sekali selepas passport.. huhu..Better tukar kat Malaysia yer.. Sebab kita yg untung...Ada yang dapat murah, ada yang dapat mahal...Tapi, cam nanie haritu, nanie tukar kat Malaysia, 1 juta rupiah dapat RM 340... 


2. SENARAI TUKARAN WANG INDONESIA DAN MALAYSIA


Siapkan awal-awal duit tuk shopping & kalau boleh jangan lupa bawak sekali 'print harga' tuk rujukan korang ye. Senang dan mudah bila nak berurusan nanti. 


Contoh senarai tu cam ni :

....

Kalau korang nak format ni boleh roger2 je. tak pun email je kat nanie_nakata@yahoo.com atau komen kat bawah entry ini :)

Oh yer, kalau sesiapa yang tiada blog, cara nak komen cukup mudah. Hanya klik POST COMMENT kat bawah tu, then guna nama sebagai ANONYMOUS.. Atau pun NAME/URL.. URL tu tak yah isi pun tak apa ^_^


3. TAWAR MENAWAR DENGAN HARGA PALING RENDAH


Apa yg nanie cuba maksudkan, kalau rasa da berkenan nak beli sesuatu, sila la tawar dgn jayanya.. Tapi diingat kalau korang takde hati nak beli jangan sesekali sibuk2 dok tanya atau pegang sekalipun..

Yang best nya dekat Pasar Baru, setiap kali jalan depan gerai-gerai dalam Pasar Baru nih, peniaga-peniaga akan cakap dengan suara yang merdu " Boleh belanja mas, tengok aja dulu" Tuh kira ayat standard untuk semua peniaga sebab semua macam ulang ayat yang sama je !



4. CHECK SEMULA BARANG YG SUDAH DIBELI

Contoh korang beli kain, normally check balik berapa meter kain yang pekedai dah potongkan, dan berapa lebar lerang kain. sebab kebanyakkannya memang dah potong siap-siap 5 meter tapi ada sesetengah yang kena tipu. bayar tuk 5 meter tapi dapat kain 2.5 meter. so better check ye :)


5. BAWA AIR MINERAL

Kalau travel tu, bawak lah air mineral secukupnya yer... Sebab apa? Bila dah sibuk shopping tu, boleh la terus teguk minum air mineral tu. Tak delah, kelam kabut cari kedai ke apa.. Tapi, kalau kat PASAR BARU, memang ada penjual ke hulur hilir bawak jualan minuman.. huhu.. Tapi be careful ye, sila check expiry date dan harga..


6.  KESELAMATAN

Jaga diri dan barang elok2.. Kalau bawak beg sandang tu, masa jalan pastikan sandang ke depan dan peluk erat2... Wallet tu pastikan berbutang kat kocek belakang... Kalau letak kat kocek depan, jaga elok2 gak.. Pastikan sentiasa meraba poket seluar anda.. ..takut2, kalau dah hilang, boleh tahu dengan segera.. jangan dah nak balik, baru sedar.. 

******************************

Ini hasil tangkapan nanie beserta budget

Kain cotton - 4 meter x 3 helai = IDR 450,000
Kain sulam manik - 4 meter x 2 helai = IDR 250,000
Kain sulam - 4 meter x 2 helai = IDR 200,000
Telekung - 2 helai = IDR 150,000
Baju Bandung - 3 helai = IDR 100,000
Magnet - 6 pcs = IDR 30,000
Beg pasar - 1 pcs = IDR 25,000

Total - IDR 1.205,000









Nanie rasa itu je tips yg ada buat masa ni..Next review, nanie share tentang kedai makan yg nanie sempat singgah ketika di Bandung ^_^





U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

131 comments:

  1. Besh kn bandung...rase nak pg banyak kali...hehe.wahh...siap print harga.sy hari tu bawak calculator. :)

    ReplyDelete
  2. @sha = nak bawak calculator tp xguna.. hehe selamat ade print harga tu je :p

    ReplyDelete
  3. darab je pakai kepala pon laju. once u try keluarkn kalkulator or refer kertas currency. dorg tahu u r msian. so jln mudah.. watever hrga in rupiah just X 3. more or less. still d same.

    ReplyDelete
  4. Wah berinformasi betul la maklumat yang di share tentang shopping kat bandung.

    moga2 dapatlah saya ke sana pula ;)

    tq,
    Dyla Qistina

    ReplyDelete
  5. @linda- okay noted for your tips :)

    ReplyDelete
  6. @dyla - nanti insyaallah pasti akan ke sana juga.. sharing is caring.. info simple je ni :)

    ReplyDelete
  7. Good sharing..mcm mana nk dpt print harga tu..?

    ReplyDelete
  8. SANGAT INFORMATIF..BERGUNA UNTUK SY YG BARU NK PEGI NIH:)..TQ

    ReplyDelete
  9. salam..bole x mintak emelkan currency converter yg format ni..thanx
    email- fauziana.zakaria@gmail.com

    ReplyDelete
  10. salam..bole x mintak emelkan currency converter yg format ni..thanx
    email- ogies_80@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. salam..bole x mintak emelkan currency converter yg format ni..thanx
    email-ogies_80@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. @anon - check your email, nanie da sent :)

    thanks atas kunjungan awk

    ReplyDelete
  13. salam nanie...info yg sangat berguna. Saya plan nak pergi Bandung, bole tak emaikan saya currency converter tu di email salliey71@gmail.com tq so much.

    ReplyDelete
  14. salam...
    thanks bagi tips yg berguna...best
    boleh tak nk mintak emelkan currency converter yg format tu... :)
    nurasilah_84@hotmail.com
    tq

    ReplyDelete
  15. salam....tolong email kan saya senarai tukaran wang indonesia to malaysia....time kasih....tolong email kat

    chik1507_cutey@yahoo.com..


    thanks ya for information.

    ReplyDelete
  16. @anon - check your email, semoga dpt bantu :)

    ReplyDelete
  17. @ida- nanie da send and reply uremail. thanks :)

    ReplyDelete
  18. salam nanie~ blh x lisa nak jugak converter tu~ m3llis49@yahoo.com
    thnks nanie

    ReplyDelete
  19. dear...blh tak nak sikit format tukaran wang ke ape tu???next week tunang nk g bandung...nak suruh dia soping..hhehe..tq dear..
    follow blog sy skali k.. ^_^

    farhanamy_88@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. salam nanie, boleh email kt akak jadual cnvter IDR..ajwa_hannah20@yahoo.com
    tksih

    ReplyDelete
  21. Nani g berdua jer ke..sy nk g bln dpn..nani ambik supir mana..

    ReplyDelete
  22. @anon - sy da sent, check your email

    ReplyDelete
  23. @cik anna jsd - nnt tengok email ye ^_6

    ReplyDelete
  24. @hasnita - email da sent tadi.. hehe

    ReplyDelete
  25. salam nanie, boleh email kt sayavjadual cnvter IDR....dyusop@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  26. Boleh emelkan format tu tak? ir_ieda@yahoo.com
    thanks..nak gi bandung next month..

    ReplyDelete
  27. Salam nanie..sy nk juga converter IDR list tu..nanie guna supir mane ye & stay kt hotel mane? email sy eza_81@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  28. @anon - check email awk, sy ada bg no supir yg murah.. check it out :)

    ReplyDelete
  29. salam kite nak format tuk list tukaran wang tu..email kat manja_gurl24@yahoo.com thanksss

    ReplyDelete
  30. waa info yang menarik. boleh dapatkan print harga tu? email : naz_akmal90@yahoo.com. tenkiu :)

    ReplyDelete
  31. Nani: bandung memang best sgt2..sya baru sajer balik dr Bandung minggu lps..tapi x puas pegi pasar baru la..

    ReplyDelete
  32. Salam..best tgk blog awak.byk info.. Boleh email jadual converter tu x? syeera_abdmajid@hotmail.com. Thanks!!!

    ReplyDelete
  33. salam...saya pun nk print harga tu...insyaallah 9/1/13 ni nk g bandung...please email yer...tq sgt2.. nti email kat lin_mag75@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. Salam nurul... Very good n informative tips. Thanx a lot n can u email me the the currency list rate to nor_dental@yahoo.com.my... Thanx yea

    ReplyDelete
  35. Salam nanie... U stay kt hotel mana?

    ReplyDelete
  36. Salam nanie.... Ada brand Dockers tak kt sana.. My hb suke sgt that brand...

    ReplyDelete
  37. anon - please check your email. da sent attachment

    nanie stay di Hotel Cihampelas 2.

    banyak Factory outlet kat sana, macam2 brand ada..

    ReplyDelete
  38. akak blh tak dpt list currency yg akak buat tu.. sbg rujukan utk sy nnt ms di bandung.. tq

    ReplyDelete
  39. akak blh tak sy dpt kan list currency yg akak buat tu.. leh jd rujukan sy nnt ms di bandung.. tq

    ReplyDelete
  40. salam nani..thnks 4 ur info..boleh emailkan currency converter x..email nazurailin@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Salam nanie..saya kak ira..boleh tak emailkan currency converter tu ke lily_amyra@yahoo.com Inshaallah akan ke sana pada 9 jan ni. TQ

    ReplyDelete
  42. kak boleh emailkan currency cnverter kt sy zukri_adam@yahoo.com, jumaat nie flight ke cna..thanks kak

    ReplyDelete
  43. As salam nanie.. info awak tersangat la berguna utk sy. Kalau boleh emailkan currency converter table tu kat sy orkidanggerik.85@gmail.com. Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  44. all - please check ur email.. nanie da reply..

    ReplyDelete
  45. Salam.., sayapun nak currency cnvrter tu.. T.kasih atas jasa baik.
    Email saya diniyworld@gmail.com
    By the way, nice info!!

    ReplyDelete
  46. salam kak. boleh tak nak mintak emelkan jugak currency cnvrter tu kat naz_akmal90@yahoo.com. 15/1 ni bakal ke sana :)

    ReplyDelete
  47. salam..bole x mintak emelkan currency converter yg format ni..thanx

    Hakimgbf1989@gmail.com

    ReplyDelete
  48. salam..bole x mintak emelkan currency converter yg format ni..thanx

    Hakimgbf1989@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Saya nk jugak boleh x Currency converter tu ye? Thanks. yomie_cute@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. As salam..bole emailkan currency coverter tu kt sy..tq. Norhapiza@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Salam Nanie. Good info. Next week nak ke Bandung, nsyaallah. Blh emailkan jadual converter? Tq so much ye. Really appreciate.

    ReplyDelete
  52. Salam.

    Nani, baguslah info ni. Blh emailkan jadual converter? Email saya suzie_ms@yahoo.com

    Tq dear.

    ReplyDelete
  53. Salam nanie..

    sy nk juga converter IDR list tu..nanie guna supir mane ye & stay kt hotel mane?

    email sy nid_dakya@yahoo.com.my

    thx, erna

    ReplyDelete
  54. Salam nanie..

    sy nk juga converter IDR list tu..nanie guna supir mane ye & stay kt hotel mane?

    email sy nid_dakya@yahoo.com.my

    thx,erna

    ReplyDelete
  55. Salam nanie..

    sy nk juga converter IDR list tu..nanie guna supir mane ye & stay kt hotel mane?

    email sy nid_dakya@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  56. all - check email ya.. selamat bercuti ke bandung. hehe

    ReplyDelete
  57. anon - nid_dakya@yahoo.com.my email ni betul ke? email tendang balik la. kata email salah.

    ReplyDelete
  58. salam.

    boleh emailkan currency converter tu kat saya. TQ

    Warifahizah.Kasno@gmail.com

    ReplyDelete
  59. Salam. Nak ke Bandung next week. Appreciate if you could email me the IDR converter as well. Tq so much! nanish77@yahoo.com

    ReplyDelete
  60. salah la nani. emel me :
    nid_dakya@yahoo.com

    tq nani..

    ReplyDelete
  61. Salam..nice post..nk mntk emailkan currency converter..ri sabtu nk pi sana..tq so much ;) azie6604@yahoo.com

    ReplyDelete
  62. all - check your email da reply semuanya.. selamat bercuti ^_^

    ReplyDelete
  63. boleh tak sy nk currency format tue,,, emel ee_bubble@yahoo.com.my
    beshhh!!!!!

    ReplyDelete
  64. Thx dear for sharing, btw nk mntak share format converter. Email sue.admi@gmail.com

    Thank you :)

    ReplyDelete
  65. Thanks for the info..boleh emel x currency converter tu..
    emel nye ferdaus.mansor@yahoo.com..
    Thanks..

    ReplyDelete
  66. Thanks for the info..boleh x emelkan currency converter tu..
    emel nye ferdaus.mansor@yahoo.com..
    Thanks...

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum
    Bole emailkan no supir x? Bape rate supir yer? nurulfuad@live.com

    ReplyDelete
  68. salam sis.... bole bagi tak format currency converte tu... vchannel21@gmail.com

    ReplyDelete
  69. boleh tak sy nk currency format tu.... vchannel21@gmail.com
    tq......

    ReplyDelete
  70. boleh tak sy nk currency format tu...vchannel21@gmail.com

    ReplyDelete
  71. alhamdulillah, nanie da reply semua,,

    notes - email tu nanie harap sgt bagi alamat email yg betul ye..

    selamat bercuti ^_^

    ReplyDelete
  72. alhamdulillah, nanie da reply semua,,

    notes - email tu nanie harap sgt bagi alamat email yg betul ye..

    selamat bercuti ^_^

    ReplyDelete
  73. Hii.. Bole tak emailkan print harga currency cnverter tu.. Please... Jenuh cari tak jumpa.. Tq dear..
    E mail : diniyworld@gmail.com
    Tq again..

    ReplyDelete
  74. Hii.. Boleh x emailkan crncy cnvrter tu.. Please.. Jenuh cari tak jumpa..
    Email : diniyworld@gmail.com
    Tq dear!

    ReplyDelete
  75. sy nk senarai juak nilai rm ke rupiah... dh lma cri tp x jumpa2.. tq.. ssagenz@yahoo.com

    ReplyDelete
  76. all - check email ye, nanie da reply semuanya ^_^

    ReplyDelete
  77. Nanie, thanks for the info,, nak currency converter tu,, hehe nadiahsaad86@gmail.com tq

    ReplyDelete
  78. @nadiah - nanie das ent email ye. check taw. hehe ^_^

    ReplyDelete
  79. Salam.thanks for the info.nak currency converter tu jgk...tq.email cikni78@gmail.com

    ReplyDelete
  80. anon - sy da email ye.. selamat shopping ^_^

    ReplyDelete
  81. SALAM..BOLEH EMAILKAN KEPADA SAYA CURRENCY CONVERTER TU..TERIMA KASIH BANYK. zuhrin76@yahoo.com

    ReplyDelete
  82. salam nani boleh emailkan currency conventer tu tak.....safuanroger@gmail.com

    ReplyDelete
  83. Assalamu'alaikum. Salam perkenalan tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung atau melancong ke bandung bisa coba hubungi kami, kami dari travel agency MalaysiaBandung.com, harganya berpatutan dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk dipaparkan ya kakak harap-harap membantu

    ReplyDelete
  84. salam...tolong emailkan currency converter kpd...haniza.ms@gmail.com

    ReplyDelete
  85. salam kak.. tolong emailkan currency converter tu.. TQ..

    true_niea@yahoo.com

    ReplyDelete
  86. salam, boleh email kat saya CURRENCY CONVERTER tu tak .Tq. zulfariqien@yahoo.com

    ReplyDelete
  87. Admiring the hard wοгk you рut іnto your blоg anԁ in
    dерth informatіon уou present.
    It's nice to come across a blog every once in a while that isn't thе
    same unwanted rehashed informatiοn. Wonԁeгful
    rеad! I've saved your site and I'm аԁding your RSS feeds to mу Google aссount.


    Heге iѕ my sіte: Working Holiday Visa Indonesian Australia

    ReplyDelete
  88. Salam nani, boleh tak emailkan currency converter utk saya. Trima kasih banyak.
    dieana_86@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  89. salam kak...gud info...bole akak email kat saya....gurlz_9609@yahoo.com...yerima kasih






    ReplyDelete
  90. Bleh emailkn x currency converter tu kat email sy: masturarahim@gmail.com... Tq

    ReplyDelete
  91. salam..boleh emailkan currency converter kt email saya. east_ma85@yahoo.com

    ReplyDelete
  92. Nanie...saya nk list yang senarai tukaran wang tu.bleh tak awak tlg email kat saya di eixorax@yahoo.com
    Saya, insyaAllah, nk ke sana ujung minggu nie.tq.

    ReplyDelete
  93. salam nanie....
    insyallah hjg minggu ni saya akan ke bandung boleh tak email currency converter kat email fazidahmuda@yahoo.com

    tqvm nanie....

    ReplyDelete
  94. Salam nanie..insyallah dec kami 1 fmly plan nk ke sana.leh x sent currency convert kat email haziq.alya@gmail.com,..kalo ksana elok amik supir or kita nek teksimje

    ReplyDelete
  95. Salam nanie..insyallah dec kami 1 fmly plan nk ke sana.leh x sent currency convert kat email haziq.alya@gmail.com,..kalo ksana elok amik supir or kita nek teksimje

    ReplyDelete
  96. salam,

    bley x nak minta senarai pertukaran currency tu.

    mohdtaufik84@gmail.com

    ReplyDelete
  97. all - nanie ada reply. terima kasih dan please check your email ^_^

    ReplyDelete
  98. all - nanie ada reply. terima kasih dan please check your email ^_^

    ReplyDelete

  99. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  100. assalam..
    minta tolong email currency convert ke email dhiyams@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai anon, nanie da reply.. check your email okay?

      Delete
  101. salam nanie, emailkan kat put jgk boleh?? hehe tq,

    puteri_frd06@yahoo.com

    ReplyDelete
  102. kawan-kawan yg request currency converter, nanie da reply ya.

    selamat bercuti :)

    ReplyDelete
  103. nk mntk tlg emailkn currency converter blh x? email ke le_gardenie89@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai anon, nanie da reply.. check your email okay?

      Delete
  104. Salam... bleh x kalu saya nak jadual untuk currency converter tu?email ke idea_ayu@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. email anon x bole nak sent. da emial failure from yahoo. please re-check. thanks.

      Delete
  105. Salam..boleh email dekat sy jugak tak di nora_maney86@yahoo.com

    Thanks ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai awk,sy da sent da email. selamat bercuti ke bandung :)

      Delete
  106. Emel kt sy gk bole?iezs_gurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
  107. emailkan jugak currency cnverter pd sy..athyiesma@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya da send and forwardkan attachment pada awk.

      Delete
  108. Salam boleh emailcurrency cnveter email ainuladeena@yahoo.com. .tq

    ReplyDelete
  109. nani minta emelkan currency cnverter tu boleh...niza_mzin@yahoo.com

    ReplyDelete
  110. salam nani boleh emelkan crrncy cnverter tu tak dkt ...niza_mzin@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam awk. nanie da email pada awk ye.

      Delete
  111. As.salam
    Wanie ble emel @pm currency converter kps sy octgurl@gmail.com.
    Tq

    ReplyDelete
  112. As.salam.
    Nanie, ble tlg emel currency converter.
    Tq

    ReplyDelete
  113. Opps..lupe bg emel addrs
    octgurl@gmail.com

    ReplyDelete
  114. As.salam,
    Nanie ble emelkn currency converter kpd sy kt octgurl@gmail.com.
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida, maaf lambat reply. nanie da send email ye..

      maaf atas kelewatan :(

      Delete
  115. baru balik..he..he..anyway memang best nurul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. mesti banyak shooping kak kak? hehe

      Delete
  116. Hi...boleh emelkan currency converter kepada sy ke put382@yahoo.com.my
    Saya ke bandung sabtu ni..thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam, sy da emailkan semalam. tlg check email ya

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails