SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Monday, February 2, 2015

#TRAVEL2015 HONG KONG - BUDGET DAN ITINERARY

Assalamualaikum.. selamat sejahtera.


Awal2 lagi nanie nak minta maaf kalau nanie update entry lambat. Nanie update bila ada masa di samping untuk ingatan diri sendiri dan untuk rujukan kawan-kawan yang merancang nak bercuti ke Hong Kong. Nanie harap nanie dah tulis sedetails mungkin, tapi kalau rasa ada yang tak cukup, boleh tinggalkan komen ya. 

**********************

HONG KONG - ITINERARY

For Free and Easy Travel styleitinerary is a must!!! Rancang siap2 masa di Malaysia. Jangan pulak dah sampai hotel di Hong Kong, baru nak plan hari ni nak ke mana, esok nak ke mana. For our trip, memang dah siap2 buat itinerary, print dalam bentuk booklet lagi. 

So, dalam blog ini, nanie akan share bagaimana nak ke tempat menarik di Hong Kong beserta tips berguna.

Ini hanya 1 page summary, nanie buat itinerary yang day 1 until day 4.
Kalau nak, just drop email to nanie_nakata@yahoo.com

Tips untuk buat itinerary perjalanan:

1. Check weather forecast di Hong Kong untuk plan tempat mana nak pergi dulu. Macam nanie plan pergi Macau pada hari ke dua, Alhamdulillah semua berjalan lancar. Untuk kemudahan, boleh install  weather dalam android korang.



2. Check operating hours for all the place yang korang nak pergi. Digalakkan untuk pergi seawal time tempat tu buka.. baru boleh enjoy sepuas2nya..
3. Transport - macam nanie ada cerita dalam entry MTR (Mass Transit Railway), kalau boleh korang belajar dulu map dia. At least takdelah korang tersesat atau terpinga2 nak naik MTR, nak exit mana. 
4. Waktu solat Hong Kong. Bagi yang muslim, ke mana pun kita pergi, solat jangan ditinggalkan. Google je waktu solat di Hong Kong dan masukkan dlm itinerary korang. Kiblat di hotel boleh cek kat smart phone yang ada aplikasi Kiblat. Untuk Hong Kong, arah kiblat 285 degree.

Korang boleh download dari  Islamic Finder

Nak buat itinerary ni, memang kena rajin baca blog2 orang yg pernah melancong ke Hong Kong atau tanya kwn2 yang pernah ke sana untuk tambah maklumat2 dlm itinerary.

********************************

HONG KONG - BUDGET

Kalau dah ada itinerary, senang kita nak estimate cost yg nak keluar kat sana. Untuk ke Hong Kong ni, MAIN COST adalah Hotel  dan HotelJadi, nanie nak tunjuk macam mana nanie plan percutian budget ke Hong Kong.

Hotel 
Untuk hotel, memang awal-awal nanie bagitahu. Hotel kat Hong Kong memang mahal. So nanie ada bagi tips penting tentang bagaimana nak membuat pilihan hotel dalam entry hotel sebelum ni. korang boleh check previous entry :) 

Flight Ticket We are so lucky because AirAsia was doing promo ticket to Hong Kong at that time. Alhamdulillah.

TIPS MEMBUAT PERCUTIAN BUDGET


  • Buat satu excel untuk tracking setiap perbelanjaan atau estimate spending untuk tahu berapa yang perlu di bawa.
  • Survey tempat-tempat menarik yang kalau boleh entrance fee 'free of charge'. Tapi kat Hong Kong, kebanyakannya perlu dibayar :( Jadi untuk itu, check entrance fees untuk themed park atau tempat menarik lain yang korang nak pergi. Korang pun boleh estimate berapa duit nak bawak nanti
  • Pastikan bawa bekalan makanan dibawa secukupnya. Macam nanie masatu, nanie hanya makan 2 kali je kat luar. Sebab nak rasa gak macam suasana dan rasa makanan di Hong Kong.
  • Souvenir - kedai yang paling murah untuk beli keychain / fridge magnet di The Peak, harga lebih murah dari Ladies Market.
So, inilah budget planner untuk nanie. Lebih kurang 2 bulan nanie nak siapkan survey dan google untuk dapatkan yang terbaik 



Budget ini termasuk flight ke Hong Kong + ferry ke Macau + hotel + shopping + entrance Fee + pengangkutan + makanan 

Opssss Kalau ada yang rasa mahal, korang boleh try adjust bahagian hotel dan flight. Ini hanyalah sebagai panduan korang nak merancang sahaja. Budget dan itinerery ni simple je kan, korang boleh buat sendiri. Nanie 90% follow sebab tak nak buang masa. 

Next update : Nanie akan sambung cerita day by day pulak nanti ye. kalau nak tanya apa-apa, boleh tinggalkan komen. 

Day 4 - Avenue of Star

*tekan link untuk mengetahui lebih lanjut cerita day by day. 

thanks for reading ^_^
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

128 comments:

  1. terima kasih la kongsi pengalaman awak. Sangat bermanfaat

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sama2 kasih. nanie nak kongsi pengalaman

      Delete
  2. Alahai comel yer jadual nanie buat...nanie ni rajin baca review...mcm akak pun suka baca review...so dari situ leh create time table sendiri kan...good job adik...kot2 nanti ada promo murah AA leh akak pm nanie je...yeyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak julia. jadual tu jadi dia comel sebab itu one page summary. tapi nanie ada buat yang full aktivity. nanti klu nak g hk, just drop email je. hehe

      Delete
  3. Nice sharing..bila la nk smpai HK ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah,insyaallah mesti sampai kalau berminat

      Delete
  4. hai nani. thank u for sharing, bestnya g hong kong. teringin nak g jugak.. ain nk tanya, yg bajet 2k plus tu utk sorang eh?
    salam perkenalan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YES Dear, rm2k for one person. sebab nanie cover 2 negara Hong Kong dan Macau :)

      Delete
  5. Salam sis, leh emailkan itinerary kat saya tak mrpolie@gmail.com Thanks sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. alhamdulillah sy da forward email pada awk. check ye nanti

      Delete
    2. Assalam nanie, best baca blog ke hongkong awak ni. Hehe sy insyaAllah nk ke HK nxtyear. Bole share initerary dngn saya tak. Thnkssss mucho awak 😘 ayu_afiza@hotmail.com

      Delete
  6. salam, berminat jugak nak tengok iti, muhdtaufiq05@gmail.com terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam . alhamdulillah sy da forward email ye

      Delete
  7. ﺍﻟﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻜﻢ cik nanie.. slm perkenalan..
    saya pun nak ke hk 21-25 sept ni. kalau x keberatan, boleh share itinerary dgn sy?
    ati_7676@yahoo.com. thanks yang.. :)

    ReplyDelete
  8. Salam. Hi Nanie. Sy ada send email. Nanti check ya? Thanx :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam.nanie da send email pada semua org. next time attach email sekali ye. hehe

      Delete
  9. Salam sis..if tak keberatan boleh tak emailkan itinerary.. nfaseeha@gmail.com
    Thank you😊

    ReplyDelete
  10. wsalam. sy da komen dan replly email selamat bercuti

    ReplyDelete
  11. Salam, pagi macau kena buat visa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANON. Both country HONG KONG dan MACAU tak perlu visa :)

      Delete
  12. salam nani bleh email detail itinerary x? zilency@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. syaz wan - sy da email pada awk. happy travel.

      Delete
  13. Nanie, ferry ke MAcau RM160 tu return tiket ke one way saja..

    ReplyDelete
  14. Salam. Minta emelkn iti. Xdg jg nk g sana. Thanks very much. Smoga Allah mlihat amal ini sbgai kbjikan utk hri dpn =). cikgubest@ymail.com

    ReplyDelete
  15. Salam nani. Bole email detail itenarary x? khalil.keliwon89@gmail.com
    Thank you :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. saya sudah send detail ye. check it out pada email awk.

      Delete
    2. Thank you. Dh received emel. Really enjoy reading ur blog. Simple n mudah difahami. Keep it up

      Delete
    3. alhamdulillah. thanks awk. keep reading my blog :)

      Delete
  16. Salam kak. Boleh emailkan itenarary? :v

    ReplyDelete
  17. hi, nak tanya... harga keychain sepapan kat the peak tu brp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI. tengok pada jenis keychain . ada yg HKD100 untuk 9 ada yang HKD100 untuk 7.

      Delete
  18. Nani, akk pun rasa2 plan nk g hong kong thun ni....da google2.nmpk nani punya yg terbaik..kami nk pergi family ( berempat). Boleh tak nani drop full itenarary...tertarik dan sgt membantu...moga allah beri ganjaran terbaik buat nani...amin.terima kasih ye... fizarais@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum kak fiza. sy da email ye. maaf lambat email pd akak.

      Delete
  19. Salam haiii . Boleh email itenarary tak ? Is it include details budget sekali ? cuppy_cake91@yahoo.com . Thanks in advance (:

    ReplyDelete
  20. Salam kak....nanti kalau pergi bercuti ke tempat lain share lagi tau...explanation and picture akak sangat clear dan memabntu... Saya bagi 5 bintang!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. terima kasih sis. yeayyy dapat 5 bintang. smoga blog ini dpt membantu kwn2 yg lain juga..

      all travel updates ada kat tepi blog belah kanan..

      Delete
  21. Assalam nurul harnani kasmari minta jasa baik sis email kat saya initery....terima kasih atas jasa baik....
    Mr.mazemie@hotmail.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalakiumusalam. wah nama penuh. just call me nanie. maaf lmbt reply. sy da beri email ye.

      Delete
  22. assalamualaikum....nk mtk tlg email full itinerary psl trip ke hong kong lh x... nk skali ngan budget n tempat penginapan....terima kasih byk2....
    fiedza38@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Sy da email pada awk. Tq sudi mmbaca blog nanie

      Delete
  23. Assalamualikum..nak minta email kan full itinery dan budget percutian ke hong kong ye..put_farina@yahoo.com..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. check your email ya. maaf lmbt reply

      Delete
  24. SALAM nani. boleh tak emelkan kepada saya itenary n bajet nani or segala bagai persiapan nani. hehe. sbb saya nk pegi bulan 2 ni. backpackers n bajet jgk. hehe. anissabirinsamsudin@gmail.com. tq yaa

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum , hi nani leh email kan itenary x kt HK tu tereterezebo@yahoo.com.my , lagi satu macam mna leh dapat harga tiket disneyland murah cam tu ya?? beli kat web ke mna??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusala. sy da forward email maaf atas kelewatan sebab outstation dan travel

      Delete
  26. Salam. Boleh akak email itinerary tu to sy? Plan nk go there too. My email maryammardhiah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. yes, dah anta dah. tq sudi dtg singgah.

      Delete
  27. Sis, boleh emailkan sy itenarary x? Thanks.
    Myukoshakiro@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Sis tlg emailkan itinerary. Thanks in advance!☺ anisamiroo@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis. Kindly check your email.Sy da forward email tau.

      Delete
  29. Salam sis.. Emailkn kt sy gak pls.. Any tips b4 masuk macau? Apa yg perlu ada n so on.. Tq! Cik.orked@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. As salam, boleh e-mail kan itinerary?
    eylaalfateh@gmail.com
    Terima kasih! ��

    ReplyDelete
  31. hi sis, blh emailkan itinerary..tq

    ReplyDelete
  32. hi sis blh tlg emailkan itinerary (alizah85@gmail.com)..tq :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah email da sy forward. happy travelling ya

      Delete
  33. Hi nanie... Boleh send emel ttg itinerary? Vea9010@yahoo.com
    Harga hotel bp international dah mahal skg, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah email sent pada awk. selamat merancang percutian

      Delete
  34. Salam, boleh emailkan itinerary liliyayanana@gmail.com

    Terima kasih. :)

    ReplyDelete
  35. Assalam,
    sy nga family nak ke Hong kong pada 19/3 - 23/3 nnti
    Hotel dan tiket Disyneland blm booking
    minta emailkan itinenarary ke atarkawe@gmail.com

    tqvm

    ReplyDelete
  36. Salam... bole email kat saya contoh itenary.. n nak tahu macammana nk dpt tiket disneyland murah... pls email to maslina.nor@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. disneyland murah bole beli di starmoonvacation. tips penting after buat payment sila follow up dengan mereka. anything bole email sy

      Delete
  37. Assalamualaikum ,boleh emailkan itinerary ke mahda_5225@yahoo.com x? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,, sy da send email ye. selamat merancang percutian

      Delete
  38. Hi nanie...salam perkenalan...nk details itinerary ke HK blh?tq...
    fazura8292@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam. Salam perkenalan. Sy da forward itinerary hk. Slmt bcuti

      Delete
  39. Hi kak, boleh minta details itinerary? davpdn@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis. Boleh tlg email itinerary? Email sy thisisgunter@gmail.com. Thanks alot 👌🏼hehe

      Delete
  40. Salam awak. Saya dah email awak nak mintak share itinerary hehe. Email saya aerzeeamir[at]yahoo[dot]com. Thanks ya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  41. salam nani,
    boleh email sy itenary+currency+total spending(yg diagram2 tu) ((: thank you. it help me a lot ((: nsya_mimie@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  42. salam..hi.. sy ingt nk bwk family pegi dis nov.. blh email ur itinerary x? thanxs in advance,.. adda_2612@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  43. Assalamualaikum and hi :) next year insyaallah akan pergi ke hongkong, boleh email itinerary nanie kat saya :)

    ukhtidhirah@gmail.com

    Thank you nanie,

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. terima kasih sudi komen. sy dah forward itinerary thru email ye.

      Delete
  44. Assalammualaikum awak, boleh share itinerary dengan saya tak? Planning nak bawak family pergi budjet holiday kesana dlm bulan disember nie, inshaALLAH..terima kasih in advance ye! Ini email saya najaakesuma@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. terima kasih sudi komen. sy dah forward itinerary thru email ye. salam ramadhan

      Delete
  45. Salam, do u mind sharing your full itinerary with me? Heykaerun@gmail.com 😊🙏🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumuslam. sy da forward email ye. thanks sudi baca dan komen

      Delete
  46. Assalammualaikum, saya planning nak ke Hong Kong bulan depan, boleh share detail itinerary plus budget ke email saya yunoshusain@gmail.com terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah sent. semoga info dieri bermanfaat. thanks.

      Delete
  47. salam,boleh share itinerary x?fatinhannani23@gmail.com..Tq ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy dah sent email personal awk. happy travel

      Delete
  48. Boleh email tak pd saya? Nadia.abrazak@gmail.com.. tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASSALAM. Sy dah sent email dan hopefully dpt membantu :)

      Delete
  49. Salam,boleh share itinerary ke HK tak? syeraothman@gmail.com Thanks ya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASSALAM. Sy dah sent email dan hopefully dpt membantu :)

      Delete
  50. Salam sis boleh share itinerary. InsyaAllah akan ke sana bulan 10 ni. zacktriple@gmail.com ... Tq ye :)

    ReplyDelete
  51. salam , bole email ur itinerary n etc x? Plan nak gi bln sept ni.
    camypin@yahoo.com.my.

    Tq .

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM. alhamdulillah sy dah share itinerary ye. thanks sudi dtg singgah blog ni

      Delete
  52. Hi sis,

    Bole share itinerary ke HK tu ke sy tak?
    Email add : sulizaamir@gmail.com

    ReplyDelete
  53. Salam sis, saya juga bercadang untuk bercuti ke hong kong. Blog akak menarik dan saya tertarik dgn travel planning akak. boleh x share itinerary and budget plan akak? terima kasih.
    radhi.ajn@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da send email ye. nanti check email ye. maaf lambat reply

      Delete
  54. Salam sis, saya juga bercadang untuk bercuti ke hong kong. Blog akak menarik dan saya tertarik dgn travel planning akak. boleh x share itinerary and budget plan akak? terima kasih.
    radhi.ajn@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILLAH, sy da send email. maaf lmbt reply.

      Delete
  55. salam boleh share itinery pada saya. kelodan@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da send email ye. nanti check email ye. maaf lambat reply

      Delete
  56. Assalam..boleh x emailkan itenerary coz akak nak g 30/09/2016 - 3/10/16..ikut comp trip tp byk free and easy..akak duk hotel SAV Hotel..boleh x share mana tempat yang patut kena pergi?

    TQVM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da send email ye. sy ada senaraikan tmpt menarik. maaf lambat reply tau

      Delete
    2. Assalam sy x terima lah...boleh email balik ke julia@isuzu.net.my x?

      Delete
  57. salam boleh share itinery pada saya. nencie911@gmail.com..4H3M..terima kasih for sharing :)

    ReplyDelete
  58. Replies
    1. Nak jugak email ye
      Tpmumtaz@yahoo.com

      Delete
  59. salam hi, Nak tanya, Ferry to macau to return ticket ke or 1 way? Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. ferry tiket boleh beli samada sehala atau return. pilihan di tangan kita :)

      macam nanie beli sehala, sebab tak dapat nak budget masa nak balik nanti. takut kelam kabut nanti.

      Delete
  60. Sy jugak sis
    Tpmumtaz@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  61. Boleh x email iteniary Kat Sy.. shahril_saiful@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  62. Salam..boleh share full itinerary HK+Macau? My email add fadhila87@yahoo.com..tqvm😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails