SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Wednesday, February 4, 2015

#TRAVEL2015 HONG KONG - PEMANDANGAN INDAH DI THE PEAK

Assalamualaikum.. selamat sejahtera.

Ramai yang jadi teruja untuk ke Hong Kong, dan bertanya “how to”, “where to” dan segala macam maklumat yang boleh membantu mereka. Setelah mengalaminya sendiri, percutian di Hong Kong sebenarnya amat mudah dan menyeronokkan. 

Nanie akan start share tentang The Peak. Kalau sesiapa yang ada belum baca tentang tips percutian budget di Hong Kong, Korang boleh baca dulu DISINI

*********************
DAY 1 

The Peak merupakan puncak tertinggi di Pulau Hong Kong dan boleh dikatakan lokasi yang paling menarik untuk melihat pemandangan panorama kota Hong Kong. Pada siang hari kita akan melihat bangunan pencakar langit, kalau malam hari dapat melihat kilauan lampu dari bangunan tersebut.

Direction to The Peak by MTR train :

1. Dari Hotel BP International House, naik MTR di Jordan Station ke Central Station
2. Dari Central Stesen, Exit J2
3. Naik tangga ke Ground Level
4. Belok kanan untuk ke Chater Garden
5. Jalan terus melintasi garden tersebut, korang akan nampak Bank Of China Tower sebelah kanan
6. Jalan terus ke hadapan melintasi traffic light dan terdapat sign di setiaoptraffic light junction
7. Just follow the sign seperti gambar di bawah dan korang akan jumpa The Peak Tram Entrance.


Beberapa gambar yang sempat nanie snap sebagai kenangan terindah dalam perjalanan ke The Peak

Jalan raya di Hong Kong. 

Berehat sebentar di Chater Garden, sebelum meneruskan perjalanan

Ini lah signage yang boleh guide korang ke The Peak
Fuyoooo, ramai orang beratur.
 Jadi sila beli tiket awal-awal dari Malaysia
Inilah landasan tram yang akan membawa naik ke The Peak
Bila dah sampai terus ambil mood nak rasa kedinginan kesejukan The Peak 

Gambar memori di The Peak 

TIPS 

  • Harga - Kalau beli tiket di sana Entrance Fees Combo 3 in 1 ( Madame Tussauds Admission  + Return Peak Tram + Sky Terrace) iaitu RM 140. Tapi disebabkan nanie baik hati, nanie bagi satu agent di Malaysia yang bagi murah. Sila terjah agent StarMoonVacation kerana korang akan dapat harga yang lebih murah.
  • Udara dingin di atas puncak. Sila pakai baju tebal dan kalau dapat bawa sarung tangan lagi bagus. Macam nanie, pergi bulan Jan, memang sejuk sampai menggigil-gigil.
  • Bawa tumbler air panas nescafe, sebab boleh lepak kat luar. Baru lah terasa kedinginan di Hong Kong.
  • Beli souvenir  disini, sebab harga lebih murah. Jangan tertipu dengan peniaga2 di Ladies Market
  • Simpan tiket baik2 kerana untuk ke bahagian atas The Peak sbb tiket tu digunakan untuk melepasi palang masuk yang di jaga oleh petugas bangunan The Peak ini.
  • Sila naik ke Peak Tower untuk melihat pemandangan panorama kota Hong Kong 360 darjat
Nak tengok gambar pemandangan di The Peak?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Atas gambar di waktu siang, malam gambar di waktu malam. Subhanallah


Alhamdulillah, syukur Ya Allah. Trip ke Hong Kong ini sessungguhnya dapat menggerakkan mata hati nanie untuk menilai, memahami dan menikmati keindahan bumi Allah.


Next update : Masih menggunakan tiket combo 3 in 1 iaitu salah satu lokasi menarik di atas The Peak iaitu Madam Tussauds.
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

85 comments:

  1. Assalamualikum dik nanie...SubhanAllah...tak sangka The Peak yg terletak di HK sangat mengkagumkan mata akak...akak suka puncak yg boleh lihat keseluruhan bandar atau hidupan...satu perasaan yg sukar dibeli atau terucap...nanie...akak jd gila dh ni...kalau akak ni kaya...mahu travel setiap hari melihat kecantikan bumi Allah dan ciptaan manusia yg aneh sekali...good job nanie...point2 ni sangat penting...detail tu mahai mana nak cari...hanya pengalaman nanie berbicara sejuta rasa...itulah kelebihan menjadi blogger dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. allah allah allah. terima kasih kak atas pujian. semua idea dtg dari review dan pengalaman sy ke sana. Allah beri peluang nanie utk menikmati keindahan ini.

      Delete
  2. salam kak. tumpang tanya kalaubeli tiket di starmoonvacations tu berapa lama masa dia hantar ke kita ye?

    ReplyDelete
  3. waalaikumusalam dik. dia akan hantar once payment received. Macam sis last minute plan, lagi 2 minngu baru nak buat bayaran. uwaaa. Jadi lagi 4-5 hari before fly, baru dapat. My recommendation, seeloknya booking tiket dalam 3-4 minggu untuk rasa selamat :)

    p/s once buat bayaran, email mereka ya.

    ReplyDelete
  4. salam kak...bole percaya ke starmoonvacations tu.. sye nk g hk bulan 5 nie n tkt rasa nk beli. mmg bole percaya 100% ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilillah nanie percaya service mereka sebab dah guna. apa yang nanie nasihatkan jgn book last minute. huhu ^_^

      Delete
  5. Salam,

    Just nak inform yg starmoonvacations x direct pos tiket after payment. tak sure if org lain terus dpt tiket but i have experienced the problem, twice now.
    Went to USS in January, bayar in November. Dia janji hantar tiket in December but I got my tickets a day before I flew to Singapore.
    Going to Disneyland in early of May, paid in March. Dia janji akan hantar hujung bulan ni. So still tak rasa selamat sebab belum dapat tiket. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. alahai kesiannya. alhamdulillah nanie mmg follow up through email. semua memang dpt on track. syukran Ya allah.

      p/s tq for ur feedback. hopefully starmoon vacation dpt improve their services.

      Delete
  6. saya pun menghadapi masalah dengan starmoon travel. Saya dah sebulan bayar untuk tiet combo the peak tapi sampai sekarang belum dapat apa-apa tiket. Dah tak sedap hati rasanya sebab lagi seminggu saya akan ke hong kong. Bila call pejabat diaorang pun macam tak nak layan, cakap tiket dah habis stok & terus letak phone.

    ReplyDelete
    Replies
    1. staff mereka memang perlu kena follow up selalu. sy simpati dgn masalah dan pengalaman kamu :(

      Delete
  7. salam kak, nak tanya di mana lebih murah untuk membeli cenderamata seperti fridge magnet? Ladies market atau the peak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam rehan. the peak murah dari ladies market. selamat bershopping :)

      Delete
  8. salam
    tq sharing. amat berguna. boleh emailkan iternary ke email : hadiatul@gmail.com
    terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah anta pada kamu minggu lepas. check your email :)

      Delete
  9. salam.. boleh emailkan itinerary dan currency converter ke email saya.. nfm1987@gmail.com.
    Blog yg padat dengan info. tqvm.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy da forward pada awk ye. selamat bercuti :)

      Delete
  10. salam...boleh emailkan full itenerary ke aisyahsaaey@gmail.com? tq!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy da forward email pada awk. tq for komen :)

      Delete
  11. salam..boleh share dengan saya jugak tak..fatihah_shahari@yahoo.com
    blog yg sangat bagus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. sy dah forward. selamat bercut dgn anak2 :)

      Delete
  12. Hai kak.. bole share dgn saya.. henny85.hj@gmail.com.. tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da send dah semalam. check your email

      Delete
  13. Saya br bercadang nk ke HK. Boleh tolong tak. What shud i do.. blurrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy boleh tolong ajar. bagi sy email awk, sy forward itinerary.

      Delete
  14. Hai Nanie, salam kenalan..srnk baca blog awk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum alida. salam perkenalan jga. terima kasih sudi komen :)

      Delete
  15. salam kak, insyallah bulan 11 nanti nak ke hong kong, tapi kami xtau dari mana nak mula.boleh x akak tolong forwardkan itinerary? azira_azland@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAALAIKUMUSALAM.saya da forward. selamat merancang percutian. lagi beberapa hari je ni nak bulan NOV. hehe

      Delete
  16. As Salam.. Seronok sy bace blog awk... Sy akan ke Hong Kong pada bulan Disember nie... boleh tolong fowardkan itinerary x? ( azamorata@gmail.com ) tqsm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward. alhamdulillah atas pujian itu.

      maaf lewat forward email ye. :(

      Delete
  17. Assalamualaikum..seronok dan teruja membacanya..hehe..btw saya akan ke hong kong pada hujung december ne..sya nak tanya mengenai ticket combo 3 in 1 ne..selain dari di starmoonvacations.. ada tak travel agent yg lain menjual ticket combo 3 in 1 macam tu ?
    Dan nak mintak jasa baik awak fwd kan itinerary dan currency conveter ke email saya :-
    yazidnote@gmail.com TQ awak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da forward email. selamat bercuti

      Delete
    2. waalaikumusalam. maaf lambat reply. sy dah foewars itinerary. so far sy tahu starmoonvacation sebab mmg slama ni klu beli tiket dari mereka,

      Delete
  18. Assalammualaikum. Saya akan macau and HK january ni. Ada byk tips sy jumpa kat blog awk ni. Boleh tak awk forward kat saya itinerary? Ni email sy norsuzanalot@gmail.com . Terima kasih ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da eri email sila check. happy travel ye

      Delete
    2. waalaikumusalam. sy da beri email. selamat bercuti, bawa naju tebal sikit sebab cuaca berangin sejuk

      Delete
  19. Salam sis...bleh email itinerary...sueazahri606@yahoo.com.my..tq
    Blog yg padat dgn tips...from a - z

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Wahh tq tq.Sy da email pada awk. Tq sudi mmbaca blog nanie

      Delete
  20. dear..interesting!email pade sy juge tips dn itnry ke sane..insyaAllah..nk ke sane..malinishukri87@gmail.com.tq dear nanie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear. Sy da beri details dlm email. . Tq sbb berminat nak itinerary versi nanie. Hehe

      Delete
  21. Assalamualaikum.

    Boleh shared ur itinerary kat email sy tak?

    hazryyy@gmail.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Sy da email pada awk. Smlt bcuti ^_^

      Delete
  22. Assalamualaikum kak,

    boleh share akak nye itinerary tak? mmg plan nk g hongkong ni. huhuhu
    iqbal.azman@tm.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. da share dlm ibox awk. slmt bercuti. HO-HO-LIDAY!!

      Delete
  23. Salam.
    Plan nak holiday ke hk..boleh mohon anta itenary ke email anwarhull@gmail.com

    Thanks

    ReplyDelete
  24. boleh email ke saya juga.., bkv6111@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da email ye. anything bole reply and tanya apa yg perlu

      Delete
  25. hi nanie saya akan ke Hong Kong, bole tak emel ilternary ke i_nadiya@yahoo.com.my tq.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI NADIYA. SY DA SENT EMAIL YE. tq for visiting this blog

      Delete
  26. Assalammulaikum sis boleh emailkan saya full itenery sis ke Hong Kong tu... Dan boleh tak dapatkan alamat HP international House... suhaimisamula@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam awk. sy da forward iti HK ye kepada awk. ini alamat BP international - 8 Austin Rd W, Tsim Sha Tsui, Hong Kong

      Delete
  27. salam..
    boleh send itenary kt saya x?
    kalau boleh send kpd
    azrolwje@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy da send ye ke email saudara. selamat bercuti

      Delete
  28. salam
    boleh email x itenary tu
    klau boleh send kpd
    azrolwje@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM. Sy da sent email kepada email awk ye. slmt bercuti

      Delete
  29. Salam....akak boleh share tips nak ke hong kong ta...send to my email...chewanrahayu@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM.sy dah send itinerary ke HK bserta tips. check it out!

      Delete
  30. salam..boleh email kt saya fazlin456@gmail.com
    pastu klu kita bwk makanan dari malaysia kt imigresen nnti takde masalah ke..?
    cth meggi cup, soup paket etc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. no problem kat imegresen. just make sure takde bawa cecair tak lebih 100ml

      Delete
  31. Salam..bole emelkn sy itinerary ke hk n macau..ayit_vespa@yahoo.com...tq

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum akak.. This entry is so helpful. Akak boleh emailkan itinerary pada saya? wnhwa87@gmail.com
    Terima kasih akak 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumuslam. alhamdulillah dpt membantu awk. sy da forward itinerary ke email awk ye.

      Delete
  33. Assalamualaikum akak.. Boleh tak akak emailkan saya itinerary ke HK di alamat email wnhwa87@gmail.com
    First time nk pergi and tanpa tourist guide. Thanks akak 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalamualaikum. salam perkenalan. sy dah forward itinerary ye.

      Delete
  34. Assalamualaikum akak.. Boleh share itinerary and tips ke HK. Alamat email saya wnhwa87@gmail.com
    First time nk pergi without tourist guide. Thanks akak 😘

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum nanie... terima kasih atas perkongsian trip HK nanie... blh emailkan sy itinerary ke norhaniff83@gmail.com ... trm kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam awk. sy da foward email pada awk. slmt bercuti

      Delete
  36. Assalamualaikum nanie... terima kasih atas perkongsian trip HK nanie... blh emailkan sy itinerary ke norhaniff83@gmail.com ... trm kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalamualaikum. salam perkenalan. sy dah forward itinerary ye.

      Delete
  37. Assalam..boleh tolong emailkn itinerary hongkong. T.kasih byk ya.
    nurelza69@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy da forward pada awk arini emailnyee.. happy travel,

      Delete
  38. Assalammualaikum dik, boleh email akak itinerary ke hk ni tak? mazlyena1@gmail.com. Thanks dik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  39. Salam, menarik sgt info dalam blog ni. Boleh email itenary ke juliza_bakar@yahoo.com. Terima kasih sudi berkongsi pengalaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalamualaikum. salam perkenalan. sy dah forward itinerary ye.

      Delete
  40. salam sis...sya nk ke hkg 25/11 ni..boleh sendkn intinerary..n all tips..sbb sy p sendri wthout travel agent..tq sis..
    n.ieyan@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalamualaikum. salam perkenalan. sy dah forward itinerary ye.

      Delete
  41. Assalammualaikum sis. saya tjumpa blog sis ni. cukup menarik. klu budget rip ke hong kong ni sis boleh share tak, hotel mn yg murah, area mn nk cr tempat mkn halal. boleh emailkan ittenary sis pd saya anarinamsl@gmail.com . sy dan anak2 akk ke hong kong 29/11 tp masih tak brp pasti nk bjln kar sana mcm mn. moga ittenary sis boleh mmbantu saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalamualaikum. salam perkenalan. sy dah forward itinerary ye.

      Delete
  42. sis boleh emailkan ittenary ke anarinamsl@gmail.com

    ReplyDelete
  43. dik tlg fwd ittenary awak ke email akk boleh? anarinamsl@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalamualaikum. salam perkenalan. sy dah forward itinerary ye.

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails