SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Friday, December 11, 2015

JANGAN JADI SEPERTI KATAK DUDUK DALAM TEMPURUNG TAPI JADILAH SEPERTI BURUNG YANG SUKA TERBANG MELIHAT DUNIA..

Assalamualaikum.. selamat sejahtera.

Wah long time no see. Haha. Nanie minta maaf sangat2 sebab dah lama tak update. Ya Allah lepas balik dari outstation, terus kerja melambak2 kena settle kan. Nanie harap korang jangan jemu baca blog nanie ni tau.

Ok, ada kawan2 yang tanya nanie, apa yg dibuat outstation lama-lama almost 2 weeks. Jawapan mudah ialah urusan kerja. Haha

Oklah, dipendekkan cerita, nanie diberi amanah company untuk pergi ke kawasan pedalaman Sabah untuk mencari calon-calon pekerja yang berminat kerja di Kuala Lumpur.

Untuk pengetahuan pembaca, nanie pergi ke KOTA KINABALU – KENINGAU – TENOM – KUNDASANG – PAPAR – KOTA BELUD – KOTA MARUDU



*************************

PELUANG KERJA DI SABAH TIDAK MELUAS

Jadi apa yang kami nampak di Sabah, peluang kerja di sana agak kecil dan sempit. Kerana kebanyakan warga tempatan di sana bekerja kampung atau kerja di pasaraya atau kedai makan. Gaji mereka paling tinggi adalah RM800 sebulan.

Jadi sebagai company manufacturing di KL, kami rasakan peluang dan kekosongan yang ada sekarang patut diberi kepada mereka. Nanie tak boleh cerita details sebab ini adalah maklumat yang perlu disimpan dalam diri setiap pekerja 

Nasihat nanie untuk remaja di luar sana, untuk mendapat try cari pekerjaan yang bole beri kita semua better lif and better experience.

Jom Buat benda baru untuk berjaya.

Orang yang selesa dengan amalan rutin biasanya terperangkap dalam zon selesa. Kita tak perlu berusaha keras dan banyak berfikir untuk melakukan perkara rutin.

Jika korang rasakan kerja sekarang dah rutin dan tidak mencabar. Apa kata ubah pula kerja yang lain. Tukat kerjaya atau tukar tempat kerja.
Jika korang makan gaji, cuba pula kerja sendiri. Buat perlahan-lahan dengan cari kerja yang tidak bergaji tetap. Pilihlah kerja yang menawarkan gaji berdasarkan pencapaian korang.




Oklah, banyak dah berceloteh ni, next update nanie sharekan gambar-gambar outstation nanie.

stay tune. Bye selamat bercuti





U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

8 comments:

  1. terperangkap dlm zon selesa tu mcm citer bangsawan 'mek cun' jak., hehe2

    ReplyDelete
  2. Sambil menyelam minum air... He he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ss itu semestinya. Kena guna peluang yg ada sebaiknya2. Opss

      Delete
  3. Kerja kat tenaga buruh ke dik...
    Kerja sekarang nie...gaji tinggi pun tak cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik kak. Xdelahh. Sy kerja company lain tp contact tenaga buruh sabah. Klu kerja tenaga buruh pon syok gakk.

      Delete
  4. ANDA DITAG http://strawberrysgurls.blogspot.my/2015/12/11-soalan-tag-by-rrai.html

    ReplyDelete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails