SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Wednesday, April 27, 2016

#TRAVEL2016 JAPAN - SIMPLE ITINERARY UNTUK KE TOKYO JEPUN

Assalamualaikum. selamat sejahtera..

Dah baca previous entry dari nanie ke? Kalau belum, click di bawah



ITINERARY KE JEPUN

Alhamdulillah, kali ini nanie cuba ringkaskan itinerary ke Jepun ikut cara nanie. Tapi trip ke Jepun ni, nanie tak dapat nak bagi details sangat sebab nanie follow trip pakej.

Kenapa nanie ringkaskan semula sebab nanie agak kecewa untuk travel agent ini sebab mereka tak follow itinerary yang diberi dan banyak perbelanjaan tak termasuk dalam pakej. Ermmmm, but its okay, I am still enjoy the trip sebab dapat kenal dengan ramai kawan2 lain. *hai korang budak rumah kuning*

Dah.. dahh malas nak serabutkan kepala, nanie jadikan ini sebagai pengajaran dan experience ke Jepun tu sebagai kenangan yang terindah dalam hidup. Yeayy!



************************

Nanie pilih Tokyo memandangkan ni first time pegi Jepun. Selain tu, tempat yang jauh sikit tapi boleh pergi by day trip  macam Gala Yuzawa pun nanie pergi. Area Mount Fuji pun tak dilupakan. Nak pergi tempat2 macam Sapporo, Osaka, perkampungan Shirakawago di Takayama semua tu amat jauh dan memakan masa, tak sempat lah nanie nak cover. 

Insyaallah one day repeat travel to Japan secara backpacker style. Ameen

So here you go, inilah simple itinerary yang sempat nanie buat semula sebagai panduan semua.



Nanie akan sharekan details  (nanie akan letak link bila da siap entry)


Click link di bawah 


Entry Tips bagaimana nak faham pengangkutan train di Tokyo
Entry Day 1 : Euno Park dan Hard Rock Cafe Euno
Entry Day 2 : Tokyo SkyTree vs Tokyo Tower
Entry Day 4 : Jom main salji di Gala Yuzawa
Entry Day 3 : Shibuya Crossing
Entry Day 4 : Hitachi Seaside Park
Entry Day 5 Tengok gunung 'Mount Fuji' di Lake Kawaguchiko 
Entry Tempat Menarik Shopping Souvenir Murah di Tokyo Jepun
Entry Makanan Halal yang patut korang cuba di Jepun 


Gambar kenangan di Fuji Shibazakura Matsuri Festival berlatar belakangkan pemandangan Mount Fuji yang indah


p/s Untuk pembaca baru, yang perlukan itinerary ke negara yg pernah nanie jelajah

Itinerary Hong Kong (click SINI untuk entry Backpackers ke Hong Kong)
Itinerary Krabi (click SINI untuk entry Backpackers ke Krabi)


U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

11 comments:

  1. Nanti next time nanie boleh pegi sendrik. Sadly, akak dah nak kena balik Malaysia Mid May ni. Bulan depan...back for good. Sedey nya rasa, tak mo balik laa. Tapi kalau nak pegi lagi next time, boleh la tanye akak kot2 akak ingat cane nak pegi..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. nanti akak turun KL boleh jumpa. INSYAALLAH mmg plan nak pergi lagi. lepas ni nk cover disneyland n disnysea. pastu nk jelajah daerah japan yg lain mcm kyoto, osaka, saphoro.

      Delete
  2. Serius! Akak suka cara adik nanie sampaikan review tentang negara jepun tokyo...siap ada ittenary sekali, kagum akak adik rajin travel, time solo lg harus guna masa yang ada travel sepuas mungkin...jgn jadi macam akak, 3 tahun bekerja dlu byk dihabiskan masa dgn travel bekerja...lain rasa tu kan...lepas kahwin baru lah nak berjalan sakan sudah semestinya makan kos yg byk dan travel dekat2 je kalau nak...update lg dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILLAH, Sy share experience dgn org yg tgh planning nk trave. maybe entry sy dpt bantuk kwn1 yg lain.

      Delete
  3. ohh..ikut agent ke ingat backpack..part ada hidden kos tu x puas hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyeee. Next osaka will backpackers. Insyaallah

      Delete
    2. ERMM.. Nanie ikut trip. but its ok next time nak backpacker ke OSAKA. weehuuu

      Delete
  4. Replies
    1. Maaf. Sy lambay reply. Sy tak oasti sbb follow trip

      Delete
  5. Alaa..hari tu pegi Fuji San malu..nampaknyer kena repeat ke Jepun lagila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa. Rugi nyaa. Dtg jauh2 x muncul dia. Dia malu tu. Cuaca mainkn peranan gak. Nanti repeat lagi la. Hehe

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails