SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Monday, April 9, 2012

UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE..

as salam.. selamat sejahtera..




Planning awal datang Singapore ni datangnya dari my sis, dia da lama x pergi Singapore. Jadi da alang2 ke Singapore, memang nanie takkan lepaskan peluang ke USS la. USS ni tempat dia memang menarik. Walaupun tiket masuk ke USS agak mahal untuk RM, tapi bagi nanie tak salah kita berbelanja dan dalam masa yg sama mencuba tempat perlancongan Singapore.

Tarikh : 2-4 March 2012
2 March (3rd Monthsary as hubby and wifey)

Lokasi : Universal Studio Singapore (USS)

Tiket : by online


Hotel : Tiada (tumpang rumah cousin je - save budget)

*******************************

INFORMASI MASUK SINGAPORE MENAIKI KERETA

Kitaorang pergi Singapore naik kereta, jadi memang sangat jimat dan mudah. Apa yg perlu korang tahu informasi jika merancang naik kereta ke Singapore ialah :

- VEP (Vehicle Entry Permit)
- ERP (Electronic Road Pricing) - ini digunakan untuk tol
- Autopass - ini digunakan seperti touch and go. (topup di 7 Eleven)
- Cara pemanduan yg berhemah - jangan memandu lebih 80km/h
- GPS - pastikan korang ada untuk memudahkan perjalanan.
- White Card - borang masuk Singapore (imegresen)

*****************************

UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE

Alhamdulillah, semua yg nanie rancang semua berjalan lancar. Untuk mengelakkan tiket sold out, jadi nanie beli siap2 dari Malaysia (online je). Harga korang boley rujuk dalam {Website USS}

Kami pergi ke sana pada hari Sabtu. Ye, memang sangat ramai orang.. Gambar di bawah ni agak payah nak amek, sebab tempat ni macam trademark siapa yg ke USS. Tapi berkat kesabaran dan tunggu turn, dapatlah juga ambil kenangan kat globe yg besar ni.. yeeehaaaa!!

***********************************

INFORMASI USS
Themed ZoneNotes
HollywoodThemed after the real Hollywood Boulevard of the 1970s, the Hollywood zone is framed by dynamic architecture, palm trees and the famous Hollywood 'Walk of Fame'.
New YorkThemed after post-modern New York City that features sidewalks and classic landmarks that mimic its impressive cityscape. The area is enhanced by neon lights and flanked by street facades that set the scenes for big city fun and also real-time movie production for most Hollywood blockbuster films.
Sci-Fi CitySci-Fi City is themed after what cities and metropolis may look like in the future, equipped with space-age technologies and the ultimate modern conveniences.
Ancient EgyptAs the name suggests, the Ancient Egypt zone is themed after the rich Egyptian architecture and artifacts found during the Golden Age of Egyptian Exploration in the 1930s.
The Lost WorldThe Lost World zone features two smaller themed regions: Jurassic Park and Waterworld.
Far Far AwayFar Far Away is based on the kingdom of the same name featured in DreamWorks Animations' Shrek.
MadagascarThe Madagascar zone features a displaced cargo ship that houses the Madagascar: A Crate Adventure ride. It also features all of the characters from DreamWorks Animations' Madagascar.

**********************************

Da baca? Menarik tak? Kalau rasa tak boley imagine, sekarang nanie share beberapa gambar yang super banyak dan sangat menarik. We all sangat enjoy.

REMINDER : susunan gambar lintang pukang.. jangan marah, nanti kena jual. hoho



Here we go - entrance USS


Jurassic Park



Castle dalam USS


Giant Shrek

perasaan best gile, sebab ada angin, ada air, gerak2 kerusi semua la.

Airways - mini roller coaster.


Madagascar


Posing depan pintu Madagascar..


Patung Egypt - seksi auww~


Walkway @ Hollywood..



Cinema kat oversea..




Berehat sebentar bersama Kit Kat. hehe


Ni area Hollywood - cantek kan? macam oversea u all..


Beza di sini ialah suhu dan cuaca agak bahang (panas)


Kedai souvenir yg terbesar dlm USS.

Kitaorg sibuk shopping, sempat lak dear berposing dgn karakter ni.. sweet.


wahhh besarnyeee..


Yellow cab, comel kan kereta tu.


Tadi posing dgn Yellow cab, sekarang posing dengan yellow sports car. auwwww~


Posing depan muzium.. sgt cantek okay?




ni karakter ape pun tak tahu la.. tapi yg pasti sgt menggerunkan tengok mata dan badan dorang.

cute gaya dia kan? Macam nak terjah photographer je :)




 last sekali , Satu permainan yg WAJIB cuba..

Battlestar Galactica


.
.
.
.
.
.
.
.
.








Best sgt. even agak nervous dan rasa nak terkeluar dari roller coaster..




Pengalaman tak boleh dibeli selain merasainya sendiri.. Sila cuba!!





Semoga dgn bebarapa info tentang Singapore dan juga tempat2 menarik dalam USS dapat memberi serba sedikit informasi untuk kalian yg bercadang ke USS. Inilah kenangan terindah di Universal Studio Singapore bagi kami.


Universal Studios Singapura akan menjadi pengalaman yang unik dan destinasi kekeluargaan yg terbaik.


U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

13 comments:

  1. walaupun saya kerja di SG tapi tak penah g USS...hehehe

    done follow you :)
    http://8917fara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Kalau gi USs bawak kete,paking fee mcm mane lak???

    ReplyDelete
  3. g USS naik kete nk park kat ne? fee brp?

    ReplyDelete
  4. nani, uss ni sesuai x untuk ibu mengandung?ke rugi je kalo pegi time pregnant.hehe

    ReplyDelete
  5. nani, uss ni sesuai x untuk ibu mengandung?ke rugi je kalo pegi time pregnant.hehe

    ReplyDelete
  6. BOLEH je dear.. tapi nanti rasa agak terhad nak main game, sebab risau ada baby kan? kalau x nak main2, boleh tengok pemandangan dan environment dia. sgt awesome.

    ReplyDelete
  7. rasa nak pegi lagi je singapore.gud tips pegi on may-july utk shopping!
    tunggu train siap dulu kl-singapore.boleh blk hari.hehehe

    ReplyDelete
  8. ok sila pergi dan pastikan bawa duit SGD byk2. nnt ley shopping., hehe

    ReplyDelete
  9. @chuzairy - parking tengok pada berpa jam di sana. tapi max price utk parking rate di USS ialah SGD 26.

    ReplyDelete
  10. Brp Sing kena top up utk toll, parking, dll bagi pergi n balik ke USS?

    ReplyDelete
  11. Salam, berapa total top up Autopass untuk parking, tol dan lain2 dari mula pergi hingga balik?

    ReplyDelete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails