SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Friday, January 23, 2015

TIPS MERANCANG PERCUTIAN BUDGET KE HONG KONG DAN MACAU TANPA AGENT..

Assalamualaikum.. selamat sejahtera.

Maaf dah lama nanie tak update, sebab mood #travel2015 masih berbaki. haha


Ok, jomlah nanie share apa yang nanie rasa berguna untuk panduan bersama. Bagi pendapat nanie, memang senang untuk berjalan sendiri di Hong Kong (tanpa agent) Ini kerana 
  • signboard lengkap, banyak dan sangat membantu. 
  • komunikasi mudah sebab boleh bercakap english 
  • Pengangkutan awamnya mudah difahami. 
Memang nanie jadi yakin untuk berjalan sendiri selepas mengutip pengalaman itu di Hong Kong. 


*******************

Jadi dengan itu, dapatlah nanie kongsikan TIPS-TIPS PENTING UNTUK BUAT PERCUTIAN BUDGET KE HONG KONG DAN MACAU

1. Passport dan tidak perlu Visa
Pergi ke Hongkong dan Macau tak perlu visa, hanya passport sahaja.  Pastikan passport tak expired dalam masa 6 bulan. Jadi apa yang perlu korang buat letak siap2 passport dalam travel bag untuk elakkan daripada tertinggal pada hari nak bertolak. Pack your bag, bring your passport and go!!!

2. Study pasal Hong Kong dan Macau
Nak travel ni mesti lah nak tahu tempat yang kt nak pergi kan. Kalau korang pergi dgn travel agent, korang takper risau sebab semua dah tersedia di depan mata. Macam trip nanie, nanie tak guna travel agent. Jadi penting untuk penuhkan ilmu di dada. haha

Ok, jangan pening2 kepala... sila tengok map di bawah.

Hong Kong ada 4 main area yang dipisahkan oleh lautan.

i) Lantau Island - Airport, Disneyland, Citygate Outlets, Ngong Ping 360 Village.
ii) Kowloon - Avenue of Stars, Symphony of Lights, Ladies Market, restoran Halal
iii) Hong Kong Island - The Peak, Madame Taussad, Sky Terrace, Ocean Park, 
iv) New Territories - no comment, nanie tak pergi. 



Ini antara sumber infomasi / website mengenai trip ke HongKong & Macau







3. Beli Ticket Flight
For our trip, we decided to go to Hong Kong early January 2015, and fly on 9 Jan 2015. Sangat pantas keputusan itu! Memang rezeki kami, kebetulan Air Asia buat promotion price only RM600 return ticket to Hong Kong with 30 kg luggage and include meals. Awesome!!!! 


Makan nasi lemak Pak Naser yang sedap :)

4. Online Booking Hotel
Harga hotel sangat mahal di Hong Kong. Average untuk budget hotel yg kat Hong Kong dalam RM200++ per night. Ada juga feedback dari blog, bilik kecil dan ruang untuk solat sangat sempit. Oleh sebab faktor keselamatan, we decided to stay in a proper hotel (bukan bertaraf 4-5 bintang pun, tapi cukuplah hotel ada their own building and lift). 

 Sangat selesa, selamat dan recommended.
BP International House.
5. Booking Entrance Ticket Dari Malaysia
Ticket masuk ke Disneyland, memang awal-awal dah beli. Tujuan kita beli awal2 ticket sebab nak mengurangkan jumlah cash yang di bawa dan jimat masa beratur. Dia siap bagi map Hong Kong map, MTR map, dan Disneyland link,. Without charge! 

Kat mana yang murah, nanti nanie reveal di entry Disneyland dan The Peak nanti. serious memang murah.







6. Tukar Duit ke Hong Kong Dollar.
Korang dinasihatkan untuk siap2 menukar mata wang Hong Kong Dollar di Malaysia. FYI, kat Hong Kong memang ada banyak Money Changer untuk tukar duit RM tapi kat Macau memang tak terima duit RM. 

Untuk kemudahan shopping, ini currency converter yang nanie bawa sebagai rujukan. kalau sesiapa yang nak, email me nanie_nakata@yahoo.com . Nanie boleh send pada korang. free of charge. hihi




7. Activate Credit Card/ ATM Card untuk Penggunaan di Hong Kong.
Ni kiranya kes standby atau emergency. Manalah tahu ada pembelian luar kawal ke kat Hong Kong, atau ada emergency kes yang memerlukan sejumlah duit yang banyak. Masa ni lah kad2 ini amat diperlukan.

TIPS - Just call your bank, and they will ask how long is your stay. Mereka akan aktifkan pada berapa lama kita di luar negara. No charge pun dikenakan untuk activation ni.

8. Kasut yang Selesa.
Melancong tak perlu lah nak bawa kasut bertumit tinggi. Nanti penat je lebih. Just pakai sport shoes atau flat shoes. Di Hong Kong, kena banyak jalan, tak kan korang nak duduk hotel je sebab sakit kaki. hihi


9. Ubat-ubatan yang Penting.
Nanie bawa panadol actifast, pelekat panadol untuk sakit pinggang, ubat cirit birit, tiger balm, dan Vaseline. Walaupun korang rasa tak perlu, tapi percayalah pasti korang akan guna nanti. 

10. Makanan Malaysia.
Sebenarnya tak susah pun nak makan kat Hong Kong. Banyak restoran arab/ pakistan yang halal di sana. Nanie kan amalkan percutian budget, jadi memang nanie angkut 1 luggage penuh dengan makanan seperti Brahim Nasi Beriani, Nasi Lemak,maggi, Nescafe 3 in 1, biskut, keropok, kacang dan coklat. 

Perkara Penting Bila sampai Airport

Octopus Card

Kalau sampai je airport, terus pergi beli octopus card yang seperti kad Touch N Go. Octopus Card ni boleh access semua public transport termasuk MTR, bas dan beli barang di 7 eleven. 

TIPS -  Octopus card ni nanti korang boleh claim balance and deposit balik. Pergi kat MTR kat airport, kata nak refund. Simple :)

Transport


Dari airport nak ke Hotel kitorang makan masa dalam 1 jam  sebab bandar memang jauh dari airport. Ada banyak choice nak ke bandar samada naik Airport Express, atau naik teksi. Untuk percutian budget, Nanie naik bas A21 ke bandar untuk jimat duit dan dalam masa sama boleh tengok pemandangan Hong Kong.



Travel SimCard



Kalau sampai je airport, jangan lupa beli travel simcard, nama kedai 1010. Banner kedai warna kuning. kedai tu jual Plan internet dia untuk seminggu. Kalau nak upload gambar live from Hong Kong pun senang. hihi




****************************************

Itulah sedikit sebanyak persediaan yang korang kena buat sebelum bercuti secara budget ke Hong Kong secara Free and Easy. Terima kasih untuk perkongsian blogger-blogger lain tentang info percutian mereka di Hong Kong. Ianya benar-benar dapat membantu nanie. 





Lepas ni, I will update detailed perjalanan nanie di Hong Kong.
TUNGGGUUU!!!

update : itinerary dan budget di HongKong tekan di SINI

U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

59 comments:

  1. Adik nanie...akak nak tepuk bahu nanie...well done adik...anda berjaya sampai ke HK dengan selamat dan pulang dgn pelbagai tips yg kami dahagakan...akak baca satu persatu...nanie akak suka gaya review mcm ni ada tajuk kecil dan ulasan...ini lah cara yg sgt elok dipraktikkan...tips yg sgt akak suka...akak nk bookmark blog adik...tingin nak pi disneyland sana...cpt update dik ye...akak nk tgk permandangan indah disana...yeyyyyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAKAKKKK!! disneyland nanie akan update ikut iternery day 3 #travel2015 ke hk. kena sabar sikit, semangat nak buat entry ada tapi masa nak update tu yg xde. hehe

      Delete
  2. Adik nanie...akak nak tepuk bahu nanie...well done adik...anda berjaya sampai ke HK dengan selamat dan pulang dgn pelbagai tips yg kami dahagakan...akak baca satu persatu...nanie akak suka gaya review mcm ni ada tajuk kecil dan ulasan...ini lah cara yg sgt elok dipraktikkan...tips yg sgt akak suka...akak nk bookmark blog adik...tingin nak pi disneyland sana...cpt update dik ye...akak nk tgk permandangan indah disana...yeyyyyyyy

    ReplyDelete
  3. Terbaik la nanie.. very da details.. bagus utk akak yg nk tahu info nie...cepat update tau.. tak sabar nk tgk gambar kt Disneyland! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak. nanie akan update disneyland next week. tiunggguuuu!!

      Delete
  4. tq for sharing... info sgt detail.. :) akan ke sana insyaAllah April ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, semoga bermanfaat dan dapat digunakan nanti :)

      Delete
  5. Bagus.... bagus..... sangat membantu.... terima kasih!

    Giliran kami ke Hong Kong bulan Oktober nanti... Insya Allah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah selamat bercuti.. have fun

      Delete
  6. Salam sis, BP International Hous tu camner booking erk..? Saya cuma jumpa BP International Hotel je kat internet... harga tak hengat... huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sama je tu syg. kalau nak lebih details email me nanie_nakata@yahoo.com

      Delete
  7. Salam akak.. Budget sye RM3500 tak termasuk ticket flight cukup ke? Klau bleh akak convertkan RM3500 ke HK$.. Then klau kat disneyland cara beli2 or nak byar makan guna duit biasa ke mcm mne?? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, nudget sy pergi HK hanya RM2000 sahaja include flight. beli tiket disneyland dan pass ke attraction dari Malaysia. awk baca semua entry HK , insyaallah dpt bantu awk.

      Delete
    2. rm2000 termasuk ticket disneyland semua tu?

      Delete
    3. Ye. kena guna public transport dan bawa makanan dari Malaysia seperti roti, Brahim.

      FYI, full entry dalam blog ini http://nurulharnanikasmari.blogspot.hk/search/label/hong%20kong

      Delete
  8. Assalammualaikum,,
    akk dah book ticket nak g HK & Macau pd 24 - 28 dec 15..boleh x email dekat akk detail itenary masa kat sana ..so senang nak budget masa...email kat add ni: azliyah_abutalip@yahoo.com...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ye.

      Delete
    2. Boleh send kat sy jgk..thx. Alziaf@gmail.com

      Delete
  9. Salam...boleh tak send full itinerary ke HK? Akak dah bli tiket utk famili dgn anak2 12...10 dan 3 tahun. Ok ker kalau gn stroller masa naik MTR? Tak pernah bawak anak bawah 5 thn travel jauh2. Susah hati la jugak. fareeda_hayati@yahoo.com
    Trima kasih banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send full itinerary HK. MTR sesuai untuk perIngkat umur tetapi banyak berjalan dan tangga di sini.

      Delete
    2. As salam sis. Saya nk ke hongkong 13 jan 2017.. bole x emailkn full initery perjlanan sis di sana. Sbb dlm trip ni ad bwk budak umor setahun cm tu.. tq sis tika_aziq@yahoo.com.my

      Delete
    3. salam sis boleh tak emel kn pd saya.. sy pun akak pergi 9-13 dec 2016.. tq awka

      Delete
    4. salam sis boleh tak emel kn pd saya.. sy pun akak pergi 9-13 dec 2016.. tq awka

      Delete
    5. salam sis boleh tak emel kn pd saya.. sy pun akak pergi 9-13 dec 2016.. tq awka

      Delete
  10. Send to me too.evlyntati @yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, in future please send valid email ya :)

      btw i'd send email to u.

      Delete
  11. Salam, hai akak. Insyallah saya akan pergi ke sana bulan 2 ni. Tapi flight dr KL ke Macau then ingat terus nak ke HK. Macam mana nak dptkan Octopus Card selain dari HK airport? Kalau akak free nak minta tolong send details di email solehahmardhiyah@gmail.com Thanks in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam
      Berkaitan Octopus Card, ia ada jual di semua MTR Customer Service Centres: semua stations MTR (kecuali Racecourse station). Awak bole baca details dalam website yang sy bagi dalam email.

      Delete
  12. Assalam...ok tak duk BP International hotel tu...maksudnya mudah x public transport & attraction?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM. okay sgt duduk BP International. mudah pubblic transport.

      Delete
  13. Assalam...dr BP International hotel tu easy access tp public transport tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole refer to this link http://nurulharnanikasmari.blogspot.hk/2015/01/travel2015-bp-international-house-dan.html

      Delete
  14. Salam nurul,
    Boleh email itinerary to melly2806@gmail.com. Thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. email diterima dan saya da reply semula. happy travel :)

      Delete
  15. Akum akak...saya akan ke HK pd 7-11 mac 16 bermakna mgu depan la kan :) boleh tak akak send apa2 yg patut utk sy.sy bawa ank umur 3 tahun.. lailaaswani@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy da sent masatu. semoga happy melancong ke sana

      Delete
  16. Salam..saya akn ke hongkong pd 16 april ni boleh hantar full itinerary ke lieadahlia80@yahoo.com tq nurul

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy dah hantar email. rindunye nk pergi HK. Enjoy your trip

      Delete
  17. Salam..saya akn ke hongkong pd 16 april ni boleh hantar full itinerary ke lieadahlia80@yahoo.com tq nurul

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy da forward full itinerary kepada email awk. tq for reading this blog

      Delete
  18. Salam..saya akn ke hongkong pd 16 april ni boleh hantar full itinerary ke lieadahlia80@yahoo.com tq nurul

    ReplyDelete
  19. Assalam, saya plan nak ke Macau this Nov..pls share full itinerary to: kurzraeinz13@gmail.com..tqvm.really appreciate

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy dah forward email ye. bagus buat planning awal2. slmt bercuti

      Delete
  20. Hi, Im planning to travel to Hong Kong this August. Can you send me the itinerary ?
    It will be very helpful. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam nurul.. very nice trip! Boleh sy dptkan itinery jgk? Email ke:H.azel674@yahoo.com tqsm!

      Delete
    2. wsalam. sy da forward. tq for comment

      Delete
  21. Assalam sis.. Bleh email kt full iternary ke hk? Plan nk pi dec 2016... Btw,try google bp international house tp xjmpe.. Bpe rate per night ye? zaihannadrah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  22. Assalam sis... Bleh email full iternary ke hk x? Sy plan nk pi bln dec 2016... Mcmana nk booked BP International House ye? Dah try google tp xjmpe.. Ini email sy zaihannadrah@gmail.com... Tqvm sis

    ReplyDelete
  23. Assalam sis... Bleh email full iternary ke hk x? Sy plan nk pi bln dec 2016... Mcmana nk booked BP International House ye? Dah try google tp xjmpe.. Ini email sy zaihannadrah@gmail.com... Tqvm sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  24. Salam. Sy plan nak solo trip pergi HK bulan 7 ini. Boleh share itinerary tak? Hope ianya membantu. email : anifabdullah@gmail.com TQ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  25. salam. boleh minta iti lengkap ke HK. akan pergi Ogos ini. silya369@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  26. Hi Nanie..can share to me the iternary too..
    maznee80@gmail.com

    TQVM dear

    ReplyDelete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails