SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Monday, November 7, 2016

KONGSI ILMU 'TRAVEL' SEDEKAH TERBAIK..

Assalamualaikum.. selamat sejahtera.

Nanie minta maaf dengan kelewatan update blog. Buat masa ni, nanie sangat sibuk dengan urusan kerja di pejabat sehingga kan blog kesayangan nanie semakin berhabuk. Ya Allah, rindu padamu hanya tuhan je tahu.

Tapi sesibuk macam mana pun, EMAIL DAN KOMEN BLOG dari pembaca tetap nanie layan seperti biasa. Sebab bila kita ikhlas beri ilmu travel pada orang, insyaallah ada 'saham' kita di akhirat kelak.

Ilmu ini pelik sikit. Bukan macam harta. Kalau harta, katakan kita ada RM 1 dan kawan kita tak ada duit. Kemudian kita bagi duit kita RM 1 tu kat kawan kita. Jadi sekarang kawan kita ada RM 1 tapi kita takde duit. Tapi tu kalau harta atau duit. Kalau ilmu pula, katakan kita ada 1 ilmu dan kawan kita takde ilmu tu. Kita ajarkan kat dia ilmu yang kita ada. Jadi sekarang, kita ada 1 ilmu dan kawan kita pun ada 1 ilmu. Adakah kita akan rugi?

Setiap hari ada je email masuk bertanyakan itinerary. Alhamdulillah


Walaupun jarang update blog, komen masuk tanpa di duga. Alhamdulillah

KESIMPULAN
Bila kita ajar orang lain apa yang kita ada, percayalah yang kita sebenarnya bukan mengurangkan ilmu yang kita ada tetapi menambahkan ilmu yang kita ada. Jadi mulai sekarang jangan kita kedekut ilmu, sebarkanlah ilmu yang kita ada walaupun sedikit.

Terima kasih sudi singgah blog picisan nanie. Alhamdulillah

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.” (Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi)

Yg tulus ikhlas, Nanie 
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

4 comments:

  1. Bagus Nanie. Akak pun ade gak orang email tanye itinerary gi KOREA. Tu jerla pun . Haha...sebab bukan kaki travel sangat. Nanie memang minat travel...so, teruskan. Jauh berjalan luas pemandangan. InshaALLAH...segala perkara baik nanti akan dibalas oleh ALLAH S.W.T. Kalau bukan kat sini..Kat Akhirat nanti. :) Take care and keep sharing and helping people yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, nanie dpt kongsi apa yg nanie tahu. sharing is caring. tq for your kind words kak.

      Delete
  2. Akak suka cara nanie update travel...ringkas dan sgt padat...teruskan hobi nanie yang nanie suka ni...sekarang musim nak cuti sekolah so ramai yang berebut nak baca entry nanie tau termasuk akak hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. terima kasih kak. semoga bermanfaat untuk semua.

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails