SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Monday, October 26, 2015

#TRAVEL2015 KRABI - 11 TIPS MUDAH NAK BERCUTI KE KRABI (PERCUTIAN BUDGET)

Assalamualaikum. Selamat Sejahtera. 

Alhamdulillah, lama dah nanie tak bercerita tentang travel kan? Last entry nanie ada bagi hints yang nanie nak ke Pulau. jom baca entry INI.

Soalan yang selalu terngiang-ngiang bila nak pergi luar negara? Untuk yang first time nak travel ke luar negara, pasti soalan ni akan muncul?
 
Dah-dah. takyah nak pening kepala. Bagi first timer samada korang nak honeymoon or just bercuti dengan family atau kawan-kawan. jom baca tips penting ini. Sekarang relax dan baca betul-betul ye, tak yah dah terpinga-pinga dan rasa takut nak bercuti okay???

*******************************

11 TIPS PERCUTIAN BUDGET KE KRABI, THAILAND.

1. Flight
Nanie nasihatkan korang book awal. Kalau korang book awal at least cost ticket flight tu bole savekan sikit. Pilih je Air Asia, sebab direct ke Krabi. Perjalanan lebih kurang 1 jam 25 minit.

TIPS : Pastikan
  • Passport tamat tempoh sebelum 6 bulan dari expired date
  • print resit pembayaran Air Asia
  • print out tiket pergi dan balik untuk kegunaan check in di kaunter nanti.

2. Hotel
Kalau bab hotel ni, nanie nasihatkan korang kena banyak baca review orang yang dah pernah sampai kat hotel tu. Kali ni nanie booked pakai Booking.com Dapat rate murah sikit compare yang lain. Harga hotel ikut kemampuan dan keselesaan masing-masing. 

Nanie recommend J Hotel - cerita hotel CLICK HERE

TIPS : 
  • Pilih LOKASI dia dekat area mana. Biasanya kat Krabi ni, pilih hotel yang dekat area Ao Nang. Memang happening area sini. Lagi satu pilih lokasi hotel yang berhampiran dengan tempat makan halal dan kemudahan 7Eleven.
  • Opss. Ini tips bila korang dah sampai hotel Setibanya di hotel, just pergi dekat receptionist, tunjuk booking slip. Kalau timing ok, korang boleh terus ambil kunci bilik dan check in. 
3.Transport ke Ao Nang / Return to Krabi
Kalau korang pegi dalam 4 orang, better ambik taxi / tuk tuk cepat sikit sampai. Duit transport korang boleh tong-tong..

INFO
Taxi 600baht/taxi 
Tuk Tuk 400baht/tuk tuk
Bas 150baht/pax. 

4. Perlu ke tour guide?
Tour guide tak perlu pun memandangkan Krabi ni tak lah besar mana pun dan semua aktiviti dapat dilakukan sendiri.Peta boleh minta dari pihak hotel,kedai aktiviti-aktiviti sangat banyak sekitar hotel dan uptown Pantai Ao Nang

5. Package Island Hopping / Emerald Pool
Package untuk Island Hopping atau Emerald Pool ni melambak2 sepanjang pantai Ao Nang. Korang pilih jer yang mane 1 harga murah. So, pepandai koranglah camner nak tawar.

Package untuk island hopping ni banyak jenis. Korang nak pegi 7 pulau, 4 pulau, dinner kat tepi pantai ke, dinner atas kapal ke.. semua ada.  Ikut bajet memasing camner. Biasanya Package ke Phi Phi Island  yang jadi best seller kat Krabi.

Cerita tentang Phi Phi Island - ENTRY INI

Nanie belanja satu gambar ambil di atas bot.
Subhanallah tak dapat rasa kalau tak jejak kaki ke sana.
6. Restoran Halal.
Sebenarnya, kat Krabi ni, banyak jer halal food. So, korang takyah susah hati yer. Kalau kedai ada sign halal tu korang masuklah atau ada yang tulis tomyam ke.. Kalau nak selamat, korang pegi je dekat area Krabi Night Market / area Halal street food berhampiran Pancake Yaminlah.

Entry Tips Menarik tentang Makanan Halal di Krabi - ENTRY INI

7. Halal Street Food
Kalau ke Krabi, jangan lupe try Pancake Yaminlah. Kalau tak pun korang boleh terjah Krabi Night Market. Cer korang skodeng blog2 yang dah penah sampai Krabi. Memang dorang recommend untuk rasa Pancake Yaminlah ni. Ternyata memang murah dan sedap.

8. Universal Adapter
Yang ni korang kene bawak kalau korang pegi bercuti oversea. Next time, korang kena prepare je universal adapter dalam luggage korang. Macam kat Krabi Thailand ni, mereka guna 2 Pin Plug



9. Shopping 

Tolong tolong Tolong tawar dengan penjual. Kalau rasa tak reti tawar, korang pergilah ke Krabi Night Market. FYI, kadang-kadang  area Aonang tu harga T-shirt atau fridge magnet sampai 2 kali ganda mahalnya. 



Contoh paling mudah : Tshirt kat krabi Night Market jual 100Baht, tapi kata Aonang ada yang jual sampai 180-250Baht sehelai. Rajinkan diri survey dulu sebelum membeli.

10. Pakaian 
Bawak yang simple2x. Jangan terlalu tebal kerana cuaca di sana sangat panas.Masa pergi island hopping, korang kena standby pakaian mandi gak. Jangan lupa bawa selipar. Next entry, nanie akan share entry Tips pemakaian di Pantai dengan gaya sederhana. 

Entry  Berfesyen di tepi pantai, apa yang perlu pakai dan bawa - ENTRY INI 



11. SPA Thai Massage.
Gila murah kat sana. Korang boleh massage setiap hari selepas balik dari pulau. 1 jam baru 200 Bath (RM20). Semuanya professional tanpa ada extra service. Tapi untuk pedicure and medicure nanie tak galakkan, sebab kualiti mereka buat tak setanding di Malaysia.

***********************

P/s Ramai yang menganggap bercuti ni memerlukan duit yang banyak. Sebenarnya tidak pun. Yang penting korang ada masa dan rasa keinginan nak explore new thing in your life 

Next Update, nanie akan cerita itinerary dan total budget ke Krabi. 

U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

117 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulillah share dengan kawan2. sharing is caring

      Delete
  2. Replies
    1. best awk. dpt cuci mata dengan pemandangan indah

      Delete
  3. memang best dapat bercuti di Thailand..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeehhaaa. thailand is the best place kalau rasa2 nak bercuti luar negara, sebab cantik dan mudah nak travel.

      Delete
    2. berapa bajet kalu jalan sendiri p kat krabi ini

      Delete
  4. Sonoknye leh travel ni kan...heheeh

    ReplyDelete
  5. Sonoknye leh travel ni kan...heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy sebab dapat release tension dan lihat kebesaran Allah.

      Delete
  6. Tq share pengalaman. Nice pics and tips

    ReplyDelete
  7. Blh x kalau sy nk tgk cth initeary ?blh emailkn ke?first time nk ke krabi & xnk pakai tour guide.blh tlg sy suggestkn mane yg berpatutan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk,blh x email kt sy skali?nurulhudasahari1990@gmail.com

      Delete
  8. Assalammualaikum...packge hopping kalau kita ambik d hotel,diaorg urus kn ke mcm mne..??

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum...packge hopping kalau kita ambik d hotel,diaorg urus kn ke mcm mne..??

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum...packge hopping kalau kita ambik d hotel,diaorg urus kn ke mcm mne..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallaikumusalam. mereka yg akan handlekan pakejj kita kalu kt ambil dari hotel

      Delete
  11. Assalammualaikum...packge hopping kalau kita ambik d hotel,diaorg urus kn ke mcm mne..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, sya x ambil pakej di hotel. tapi kalau ambil di hotel memang mereka akan uruskan A hingga Z. jANGAN RISAU ye :)

      Delete
  12. salam.. kalau kite dah buat web check in, maknanya dah ada boarding pass kan? sori, 1st time nak g lua malaysia.. hehe.. white card pulak cemana? nanti imigresen bagi ye? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. web check in utk naik flight sebagai boading pass. pastikan print ye. White card akan diberikan dlm flight nanti oleh flight attendant. Kalau mereka tak bagi, bole tanya dengan mereka.

      selamat bercuti :)

      Delete
  13. Salam akak . Nak tanya . Suasana Krabi Night Market tu sama ke setiap malam ? Kalau kat Malaysia , hari minggu lagi meriah dan lagi ramai penjual kan . So kt krabi Night Market tu macam mana ? Sebab sy pergi krabi nanti bukan pada hari minggu . Hehe . Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. krabi night market yg menarik pada weekend je. Dia memang macam pasar malam tapi lagi menarik sebab kt situ ada jual souvenir murah yg unik

      Delete
    2. salam.. di krabi hotel mana yg menarik utk stay?.. sy plan nk bawak isteri sambut anniversary prkahwinan hujung bulan 5 ni.. Nak cari hotel yang hapenning la siang malam.. blh bagi idea?... hehehe... tq

      Delete
    3. salam.. di krabi hotel mana yg menarik utk stay?.. sy plan nk bawak isteri sambut anniversary prkahwinan hujung bulan 5 ni.. Nak cari hotel yang hapenning la siang malam.. blh bagi idea?... hehehe... tq

      Delete
    4. aonang orchid hotel elok utk bercuri utk pasangan sebab tempat dia agak exclusive siap ada swimming pool dpn bilik je.

      Delete
  14. Hi sis, nak tanya dari airport nak ke Ao nang senang x dapatkan taxi. Jauh ke dekat? Satu lagi pakej luar dr hotel mana senang nk dpt murah. Hope dapat share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah nk dpt taxi sbb mmg ada perkhidamatan kt kaunter airport. pakej mmg ada bersepah kat aonang beach. jgn risau ye

      Delete
  15. hi awk.. nk tye awk bwak maggi cup dr msia eh..ehhehe trnmpk lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  16. salam kak....Blh x kalau sy nk tgk cth initeary ?blh emailkn ke?first time nk ke krabi & xnk pakai tour guide.blh tlg sy suggestkn mane yg berpatutan ? email saya mdpvman@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. alhamdulillah nanie dah share ye. check your email. thanks

      Delete
  17. Salam boleh share initeary.... email hanizabasarudin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam sy dah share ye. selamat merancang percutian..

      Delete
    2. share jugak boley tak...
      ni email saya prescriber76@gmail.com
      terima kasih nanie ;)

      Delete
    3. assalam. sy daforward pd awk. terima kasi sudi komen.

      Delete
    4. share jugak kt saya..atikahzahid@ymail.com

      Delete
  18. Email ngan sy juga sis... Evlyntati@yahoo.com...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai. hai. sy dah sent email personal awk. happy travel

      Delete
  19. Hi nani, leh share dgn sy gak? miss_syafiqah@yahoo.com. tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy dah share ye. semoga bermanfaat.

      Delete
  20. Assalam nanie..nak tanya travel adaptor tu beli kat sana ke atau beli siap2 kat sini je..berapa harga ye..sy nak gi sabtu ni..tapi ke Hatyai je...tq

    ReplyDelete
  21. Assalam Nanie.. travel adaptor tu beli kat sana atau beli kat sini siap2 sebelum travel..berapa harganya ye, sy sabtu ni baru nak gi, tapi Hatyai je, tq

    ReplyDelete
  22. Assalam nanie..nak tanya travel adaptor tu beli kat sana ke atau beli siap2 kat sini je..berapa harga ye..sy nak gi sabtu ni..tapi ke Hatyai je...tq

    ReplyDelete
  23. Assalam nanie..nak tanya travel adaptor tu beli kat sana ke atau beli siap2 kat sini je..berapa harga ye..sy nak gi sabtu ni..tapi ke Hatyai je...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli siap2 kat malaysia. Beli di mr diy.

      Delete
  24. Boleh email iternary tak?
    nooraniza_diparch@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum. terima kasih sudi siggah. sy da email ye.

      Delete
    2. Boleh emeil kt saya jgk x rozianazakaria@yahoo.com.my

      Delete
  25. Boleh email iternary tak?
    nooraniza_diparch@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. Boleh share pd sy jugak x akak? @amalin93@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da send email ye. maaf lambat.

      Delete
  27. Boleh share jugk ke pd sy akak? amalin93@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. salam perkenalan dari nanie

      Delete
  28. salam sis, i really enjoy reading ur stories..can u share with me ur full itinerary and budget/cost needed there...thanks in advance -- aziebasri411@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum. terima kasih sudi siggah. appreciate sgt ur comment.

      sy da email ye.

      Delete
  29. Boleh share initeary x? sakinah1918@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum. terima kasih sudi siggah. sy da email ye.

      Delete
  30. Replies
    1. assalam. sy da send email ye. nanti check email ye.

      Delete
  31. Bole Share initeary kat bebe.joha@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. Pls emel sis.. hairiah75@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikkum. sy dah forward email ye

      Delete
  33. Assalammualaikum sis Nani boleh tolong share unitary tak ? Sebab next target nak ke krabi tapi taktahuu nak buat macam mana . Anything email sis : zalinamuaazni@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. sy da anta email awk. tq sudi singgah ye sis

      Delete
  34. Salam, boleh share initeary at daxkawaii92@gmail.com. tq so much.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sy dah share pda email awk ye.

      Delete
  35. Salam Kak boleh emailkn sy initeary sbb dh book flight utk awal bln dpn.. tedyfarra89@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. selamat bercuti ye :)

      Delete
  36. Assalamualaikum sis Nani..boleh share at fazilahzainul@gmail.com...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. salam perkenalan dari nanie

      Delete
  37. salam kak....Blh x kalau sy nk tgk cth initeary ?blh emailkn ke?first time nk ke krabi & xnk pakai tour guide.blh tlg sy suggestkn mane yg berpatutan ? email saya pinksweet8410@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. selamat bercuti ye :)

      Delete
  38. salam kak....Blh x kalau sy nk tgk cth initeary ?blh emailkn ke?first time nk ke krabi & xnk pakai tour guide.blh tlg sy suggestkn mane yg berpatutan ? email saya pinksweet8410@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  40. Salam akak. Sy nak buat trip ke krabi dlm 30 org. Tpi kami tknk pkai travel agent sbb rasanya lagi murah kan. Cuma saya tk tahu mcm mana nk buat sndri. Akak boleh kongsi tk initiary / cara2 dia ? Email sy akmasaupe310@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. selamat bercuti ye :)

      Delete
  41. Assalamualaikum sis. Kalau bercuti ke krabi ni better guna pakej ke ape? Saye plan nak ke krabi cuti sem bulan 1 next year

    ReplyDelete
  42. d krabi ni mau ckp bahasa apa yea emel ba sama saya tatung7780@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. salam perkenalan dari nanie

      Delete
  43. Salam naniey, bole email itenary x n bajet/kos k sana? Niey email (firdaustaha93@gmail.com)..ujung bulan 1 niey nk pi sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. selamat bercuti ye :)

      Delete
  44. Salam naniey, bole email itenary x n bajet/kos k sana? Niey email (firdaustaha93@gmail.com)..ujung bulan 1 niey nk pi sana..

    ReplyDelete
  45. Salam naniey, bole share initeary n bajet/kos kt sana x? Niey email (firdaustaha93@gmail.com)..ujung bulan 1 depan nk pi sana

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum Nanie...boley share initeary at email akk norshamairisah@gmail.com.TQ so much

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. salam perkenalan dari nanie

      Delete
  47. Assalam sis, boleh share itinerary dengan saya yazlina@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. selamat bercuti ye :)

      Delete
  48. Salam sis nanie..boleh share itinerary ke email saya tak?? zairafizal@gmail.com .. Saya n family plan nk ke sana awal bulan depan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  49. Nani email kat akak itinerary.. di saffinah@mara.gov.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  50. Krabi... byk mat salleh seksi tak kt pantai? Hahaha.. nk ke sane tp anak2 makin besar. Kang tanya mcm2. Kne standby jawapan dlu sblm pegi. 😅

    Btw salam perkenalan! 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam. memang ada byk yg seksi2 sebab pantai kan. Just cakap kat anak2 jangan ikut cara mereka, janji kita mUSLIM bergaya cara sederhana yg menutup aurat.

      Delete
  51. salam nanie bleh email itenary kt sy tak? ni email sy: mohdnasrirodzi@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  52. hi boleh bagi itinery pada saya zaimyusof@gmail.com tq

    ReplyDelete
  53. hi boleh bagi itinery pada saya zaimyusof@gmail.com tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  54. assalamualaikum boleh emel kt akak itinerary nanie...tq
    ruziahs@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. assalamualaikum boleh emel kt akak itinerary nanie...tq
    ruziahs@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  56. Salam .. tumpang tanya .. cara nak booking hotel tu untuk payment tu macam mana ye ? Maksudnya payment di sana atau internet bank in .. sebab agak confius ..

    Boleh x email ke sy afifi_kharnain@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada 2 cara samada guna cash atau guna kad. pilihan di tangan awk.

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails