SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Thursday, November 5, 2015

#TRAVEL2015 KRABI - AKTIVITI DI PHI PHI ISLAND (BARACUDDAS TOUR)

Assalamualaikum.. selamat sejahtera.

Hari kedua, kami memilih pakej Phi Phi Island Tour via speedboat melalui agensi Baracuddas Tour dengan harga 1000Bht pakej full day (9 am to 4 pm). Pakej ini termasuk makanan tengahari (halal), air mineral,  dan buah-buahan. Google dan vest telah disediakan dengan aktiviti dua (2) kali snorkeling.

Dah baca tips mudah percutian budget ke Krabi, jika belum, TEKAN SINI
******************************
PERSIAPAN UNTUK KE ISLAND HOPING
Antara barangan yang harus dan logik dibawa untuk speedboat tour ialah:
  • Pakaian mandi [pakai siap-siap. Kalo nak fashion show, cover dengan beach wear di luar. Pasti anggun bergaya. Chewaaahh]
  • Selipar jangan pakai kasut bertali, pakai selipar tahan licin
  • Topi pantai  - Ada jual di Aonang Street
  • Sunglasses - untuk menghalang matahari, selain tu boleh elak silau sebenarnya bila atas bot. 
  • Sunblock - wajib pakai kalau tak nanti hitam legam (sunburn)
  • Towel - untuk lap-lap badan bila dah habis snorkeling dan mandi pantai
  • Tikar lipat boleh buat alas duduk kat tepi pantai. Senang nak golek dan baring. Tikar banyak dijual di Ao Nang. Harga sekitar RM10 ke RM15
  • Water resistance bag / beg plastik. Supaya beg dan barang-barang dalam beg tak basah. Although beg ditinggalkan di dalam boat, tapi percayalah bila orang lain dan basah kuyup bila naik bot, tak pasal-pasal barang  kita pun basah juga.
  • Jajan/snack. Boleh kunyah-kunyah atau picnic tepi pantai. Tak pun bawa asam takut mabuk laut ke. hehe Air tak perlu sebab complimentary dalam package.
      SO HERE YOU GO!!

      PHI-PHI ISLAND

      Salah satu idaman orang yang ke Thailand adalah ingin jalan jalan ke Phi Phi Islands. Apa istimewanya? 


      FAKTA BUKAN AUTA

      Dalam bahasa Thailand disebut Koh Phi Phi ('Koh' berarti pulau), sebenarnya terdiri dari 2 pulau: 
      1) Koh Phi Phi Don 
      2) Koh Phi Phi Leh. 
      1) Phi Phi Don
      Jika ada yang cerita tinggal di Phi Phi Island, pastilah yang dimaksud adalah tinggal di pulau Phi Phi Don. 
      • Luasnya 28 km persegi, kebanyakan adalah hotel, restoran, serta toko-toko. 
      2)Phi Phi Leh
      Untuk menuju ke sini, kita dapat menyewa speedboat atau long boat dari Phi Phi Don.
      • Airnya yang berwarna hijau turqoise menambah indah pantai ini. Pulau Phi Phi Leh ini sebenarnya cuma seluas 6 km persegi, berupa pegunungan limestone yang materinya mengandung calcium carbonate, makanya air di sini berwarna kehijauan.
      • Maya Beach menjadi terkenal setelah menjadi lokasi shooting filem The Beach yang dibintangi Leonardo di Caprio.
      *****************************

      Trip Phi Phi Island korang akan dibawa ke Bamboo Island, Viking Cave, Loh Samah Bay, Pileh Bay, Maya Bay, Monkey Beach, Phi Phi Don dan Hin Klang.


      Sightseeing : Viking Cave, Pileh Bay, Monkey Bay

      Swimming : Bamboo Island, Maya Beach, Lo Samah Bay

      Lunch : Phi Phi Don Island

      Snorkelling : 2 times --->  Hin Klang Phi Phi

      Tour includes : Meal, drink, fruits, insurance, snorkelling equipments

      ***************************

      Malas nak cerita banyak, korang tengok gambar-gambar yang sempat dirakam. 

      Ada dua boat, speedboat dan long tail bost. Tapi nanie naik speedboat. Cepat sikit sampai. hehe 
      Konon nak adventure duduk luar yang tak berbumbung. Bila matahari dah tegak, masing-masing menjerit kepanasan bila nak duduk

      First stop kami di Bamboo Island. Mandi manda di tepi pantai je
      Bersantai di atas tikar. Ohh lupa nak perkenalkan ini tour gude kami. Orang Islam dan sememangnya bole bercakap Melayu. Rasa senang nak berborak tanya sejarah Krabi

      Lepas tu singgah Monkey Beach. Then after mandi dan snorkelling, perut dan memanggil kelaparan. Kami singgah di Phi Phi Island
      Lepas lunch,, kami di bawa sighseeing. Ronda-ronda atas bot. Ni Viking Cave, dulu boleh masuk, sekarang dah tak boleh masuk ke dalam gua.
      'One room lagoon' Cuci mata sambil menghargai ciptaan Tuhan.

      Sesambil bot bergerak, sambil tengok permandangan yang cantik. Dinding tebing dia Subhanallah cantik sangat 
      Memang seronok tengok permandangan semasa di atas bot.
      Air laut memang jernih sepanjang perjalanan
      Rugilaahh tak dapat mengabadikan kenangan di atas boat.
      Kagum dengan kebesaran Allah

      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
       KESIMPULAN DARI PHI PHI ISLAND TOUR 
      • Alam sekitar dan manusia adalah sahabat baik dan mesra alam.
      • Apabila alam sekitar yang bersih dan indah serta sedap mata memandang memberikan kita suasana yang selesa dan menyamankan hati nurani. 
      • Semai rasa CINTA dan menghargai kejadian alam yang dicipta Allah.
      • Nanie recommend sangat Baracuddas Tour kerana tour guide yang peramah, layanan istimewa dan mementingkan keselamatan.

      Dan gambar ini kami rakamkan di Maya Beach, tempat shooting Leonardo Decaprio. HAR'S FAMILY IN KRABI


      p/s Next nanie share gambar-gambar snorkelling nanie dan tips snorkelling dengan betul. Semua cerita tentang Krabi ada dalam ENTRY INI

      U LIKE @ NOT, UP TO U..
      www.tips-fb.com

      22 comments:

      1. Replies
        1. wow.. memang best. mata rasa tenang je sbb lihat kebesaran Allah

          Delete
      2. Kita punya beg letak passport mmg kena simpan kt dlm boat ke ? X hilang? Ada locker x ? Risau betul ni...

        ReplyDelete
        Replies
        1. Better original passport letak dlm hotel yg ada safe locker. Hanya bawa photostat passport sebagai back up.

          Delete
        2. MCM MANE NAK DEAR DGN BARACUDDAS TOUR GUIDE TU EH?DARI SANE JE KE

          Delete
        3. boleh contact FB - JO KRABI CONFRIM TOUR

          Delete
      3. Salam..nak tanya, cam mana nak contact barracudas tour tu?

        ReplyDelete
        Replies
        1. HI BOLEH CONTACT facebook - JO KRABI CONFRIM TOUR

          Delete
      4. Salam..nak tanya, cam mana nak contact ngan barracudas tour tu eh?

        ReplyDelete
      5. harga pakej phi phi island 1000bath tu utk satu bot atau sorang?

        ReplyDelete
      6. Nilai wang Rm ngan baht bapa bnyak? Rm10 sini sana bapa baht ikut? Tq naniey

        ReplyDelete
        Replies
        1. hi, sekarang rate BAHT dan RM lebih kurang rm1.20 duit kita, duit dorang 10baht.

          Delete
      7. nk tnye y hoping island tu dye kira mcm mana ye..per person ke or per group?

        ReplyDelete
        Replies
        1. macam nanie pergi per person. kalau pergi ramai2 dlm satu group baru dia kira sebagai per group.

          Delete
      8. As salam nk tye. Kalau kite nk book barracuddas tu. Berape hari sebelom?

        ReplyDelete
        Replies
        1. sehari sebelum pun boleh. tak pun just dtg walk in di kedai mereka di Krabi

          Baracuddas Tour
          Address: 247 Moo 2, Tambon Ao Nang, Amphoe Muang KrabiKrabi, 81000, Thailand
          Phone: +66 75 637 092

          Delete
      9. As salam nk tye. Kalau kite nk book barracuddas tu. Berape hari sebelom?

        ReplyDelete

      komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

      Related Posts with Thumbnails