SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Wednesday, March 23, 2016

#TRAVEL :TIPS MENARIK MAKANAN DAN RESTORAN HALAL DI KRABI..

Assalammualaikum. selamat sejahtera.
Alhamdulillah, semakin hari blog nanie sudah dapat pengikut. Jumlah follower semakin hari semakin bertambah. Tak dilupakan jumlah email yang nanie terima ramai  yang minta itinerary Krabi
Soalan favourite - senang tak nak dapat makanan halal?
**************************************
Kita sebagai muslim, selalu akan tertanya-tanya, kalau travel ke luar negara,senang ke nak cari makanan halal? Jangan risau, di sini nanie share TIPS MAKANAN DAN RESTORAN HALAL DI KRABI
1. Makan di HOTEL (HALAL)
Bukan semua Hotel di Krabi menyediakan sarapan pagi akan menjadi 100 % Halal. Hotel status halal ni bermaksud kebanyakkan adalah dimiliki dan mempunyai staf yang beragama Islam.  Ia juga mempunyai restoran di dalam hotel yang berstatus halal yang membolehkan anda makan breakfast kenyang-kenyang tanpa was-was atau order room service! 
Jadi untuk langkah awal, korang boleh datang breakfast ke restoran di hotel-hotel  ini. Info ini nanie dapat dari cutikrabi dot com
  • Hotel Halal #1 – Ban Sai Nai Resort
  • Hotel Halal #2 – Ao Nang Princeville Resort
  • Hotel Halal #3 – Phu Pi Maan Resort & Spa
  • Hotel Halal #4 – Sunda Resort
  • Hotel Halal #5 – Ao Nang Orchid Resort
2) Makan di RESTORAN HALAL
Makanan halal senang di jumpai di Ao Nang Krabi, ada banyak restaurant yang menjual makanan halal Di Krabi. Ini info nanie dapat dari blogger lain, dia siap letakkan nama kedai untuk review pembaca. credit to him.


Ini pula gambar makanan yang nanie cuba di Restoran Halal di Krabi. Kalau rasa nak makan simple goreng2, korang bole try Nasi Goreng seafood, Pad Thai dan paling syok minum sekali Cha Yen (Teh Ais)
Kedai Favourite nanie di Krabi ialah Chaba Thai Kitchen. Kalau nak makanan hidang2 for Thai Food - Seafood Tomyam dan Ikan Sweet Sour. Terbaik!
3. Makan Street Food di Krabi Night Market / Aonang 
Basically banyak makanan sedap, murah dan halal di Krabi. Berbanding negara lain, pilihan makanan halal tak sebanyak di Krabi. Di Aonang atau Krabi Night Market memang famous dengan street food. Contoh street food fish ball, udang,  ayam goreng, udang tempura, sotong bakar, ikan bakar, pulut mangga, aiskrim, jagung bakar, nasi goreng dan macam2 lagi.
TIPS Pastikan setiap kedai akan letak TANDA HALAL untuk meyakinkan pengunjung makan dengan tanpa was-was.
5. Thai Pancake
Thai Pancake ni sebenarnya roti canai yang di uli dan di flavourkan dengan flavor yang menarik. Dari savory hingga ke sweet flavor. Thai pancake ni ada jer di mana-mana pekan Aonang. Flavor paling famous banana nutella, rasanya memang sedap. Kedai favourite ialah Yaminlah Pancake.
Banana pancake ini kami punya. sedap gilerrrrrrr. Berebut2 makan.. Roti dia garing, pisang dia manis dan segar, nutella pulak banyak...tak kedekut langsung...sepinggan mcm ni cuma 35 baht atau rm3.50 je.
6. Seven Eleven (7-11)
Untuk yang tiada masa nak pergi makan di kedai makan atau tiada snacks di malam hari, korang patut cuba air ARABUS COFFEE, SUSU MEIJI (macam2 jenis perisa), JUS BUAH TIPCO yang di jual di 7-11 Krabi. Di tambah pula korang makan dengan street food, perghhh serious, memang layan habis. Makan di tepi pantai lagi syok. 

Korang simpan gambar ni, lepas tu bila datang KRABI, jangan lupa cuba tau. Kalau rasa teringin nak minum susu pisang Korea, try MEIJI perisa pisang, Kalau teringin nak minum kopi ala2 Coffee Bean atau Starbucks, korang beli ARABUS 100% Arabica Coffee 

KESIMPULAN
Krabi memang syurga HalalFood, janji korang berani cuba makanan baru di negara orang. Pastikan tanda halal ada kalau korang rasa was-was. Kalau terlepas baca TIPS BERCUTI SECARA BUDGET KE KRABI, SILA BACA DI SINI
Jalan-jalan naik tuk tuk Krabi memang syok. Nanie pergi Krabi Night Market. Ini gambar bukan edit, lampu dari tuk tuk sendiri warna biru. heheh
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

23 comments:

  1. betul tu Nanie..kalau ke Krabi sedikan duit je..makanan HALAL bersepah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, memnag bersepah yg penting HALAL dan sedap

      Delete
  2. ntah bila sis JM nk up entri Krabi ni

    ReplyDelete
  3. NAnie..emailkan sis JM alamat eh..ada small gfit for u..dah masuk sampul..tggu alamat je ni..emailkan ke jarimanis4ever@gmail.com

    ReplyDelete
  4. adik nanie! thumbsup..lengkap sungguh haaa entry pasal makanan halal di Krabi...wahhhhh mcm kena menabung la pi sana...weeeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy planning ke krabi kak. Kalau akak nak itinerary pun sy bole forward email. Insyaallah kak.

      Delete
  5. Salam. Obviously your blog really helps. But just a quick one. previously u ade share the cost of meals yg u spend. Does the cost actually covers the one at the street food ones? another silly question from me will be, agak2 berapa eh kos mkn kalau ambik benda2 mcm nsi goreng seafood ni semua? Hope you can help me on this one..maklum la..nk sedia kn cash yg secukupnye..hehehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. its not silly question la. i pun waktu mula2 pergi pun takut juga overspend.. yes, all the street food i da masukkan dalam budget allocation. btw nasi goreng / street food (seafood) majority harga RM5-RM10 per dish. hope this info will help you ^_^

      Delete
  6. Hai sis,,nak tnya bajet tuk tuk dlm brapa ya? Dari airport ke pekan aonang teksi bajet dlm brapa ye hehe. First time nak travel g krabi next week

    ReplyDelete
  7. Salam..ms nanie, saya akan ke krabi february next yr.ini first time nak ke sana dgn family.jika tak keberatan boleh share itinerary ke krabi untuk rujukan.email sy di elinda164@gmail.com.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASSALAM. Sy dah sent email dan hopefully dpt membantu :)

      Delete
  8. Salam sis,ur bloq byk membantu,btw me n famly nk ke sne thn dpn already prepare tix n hotel..can i share ur itenary?mcm best,n agak dtails..kta org stay kt aonang beach, ada mknan halal kan resort tu?..memang x mahal mkn kt sana,lebeh kurang kt msia jer..tq sis

    ReplyDelete
  9. Salam sis,ur bloq byk membantu,btw me n famly nk ke sne thn dpn already prepare tix n hotel..can i share ur itenary?mcm best,n agak dtails..kta org stay kt aonang beach, ada mknan halal kan resort tu?..memang x mahal mkn kt sana,lebeh kurang kt msia jer..tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASSALAM. Sy dah sent email dan hopefully dpt membantu :)

      Delete
  10. Tq for info nani punye blog byk membntu,thn dpan nk kesana..tix n hotel da booking..stay kt aonang resort..td nani ckp pakej ambik kt baracudas,ok x pckage dia..and lokasi dia kt mana,tq

    ReplyDelete
  11. assalam..tq for your info..sangat2 membantu utk org seperti saya yang baru 1st time nak bercuti di krabi... tqtq..... harapan saya semoga anda terus berkongsi pengalaman bercuti di blog ini...tqtq... from : Asmah, Kuching, sarawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILLAH. semoga Allah beri ilmu ini utk dikongsi bersama :)

      tq for reading blog ini

      Delete
  12. Hai nanie ..complete btul psal mknn kt krabi.. :)boleh x share itinerary .. email laili_duha@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sy da send email ye. nanti check email ye.

      Delete
  13. Hye..best baca..iza akan ke sana ahad ni (25sept2016)..share itenary..email puteriizaini31@gmail.com..kalo bwk bdk 8thn&4thn ok kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye. sy minta maaf baru perasan comment ini :(

      Delete
  14. Salam,

    boleh bagi info berapa tambang taxi dari airport ke anong? saya akan pergi berlima?

    ReplyDelete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails