SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Monday, October 21, 2013

ADAKAH JODOH DENGAN ORANG YANG BARU KITA KENAL?

Assalamualaikum.. selamat sejahtera..

Jodoh dengan siapa pun kita di dunia ini adalah ketentuan Allah.Walau kita bercinta bertahun-tahun tapi kalau Allah kata itu bukan jodoh kita, kita tetap terpisah.

But why Allah nak putuskan hubungan kita?
For those yang dah berkahwin, maybe sebab jodoh kita tidak lama. Maybe, selepas kita dapat anak, suami akan mula buat hal. Sebab itu lah Allah putuskan. 
Lebih baik janda tak ada anak dari janda anak satu kan? 

Dan bagi yang bercinta or bertunang, maybe anda masih jauh dan belum layak (Dari segi agama) untuk berkahwin. Sebab itu lah Allah putuskan. Mana la tahu kot-kot baru sebulan kahwin, si suami dah pasang baru. Ye tak?

Dan, juga tidak mustahil hubungan percintaan anda diputuskan semata-mata anda belum layak bercinta. Bila anda bercinta, anda mungkin membuat dosa. So, hubungan anda diputuskan melalui halangan dan tidak mustahil ianya akan disambungkan balik bila both of you guys dah bersedia untuk berkahwin.



Simple kan? And please, jangan fikir korang dah berkahwin 9 tahun dan bahagia, tahun ke 10 juga anda akan bahagia. Banyak masalah yang berlaku dan akan berlaku. 

Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. Kita sebagai wanita kena bersiap sedia dari menerima 'kejutan' dari Allah melalui suami / tunang / teman lelaki yg kita tak tahu sampai bila dia adalah jodoh kita.

Ingat, Allah sentiasa ada di sisi kita. Chill

Published with Blogger-droid v2.0.8
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

16 comments:

  1. betul tu.. rahsia Allah.. kita didunia ni cuma mampu redha, usaha & bertawakal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAKAK.. ishaallah, mana tahu kan?

      d - doa
      u - usaha
      i - ikhlas
      t - tawakal

      yueayyy!!

      Delete
  2. Hargailah pasangan kita kan...Bukan mudah nak dapat pasangan yang baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. memmetlenggeng - betul2.. nanti da xde baru rasa kehilangan. kan? kan?

      Delete
  3. In Shaa Allah..nani...Allah tahu siapa untuk kita kan..

    ReplyDelete
  4. entry ni kena dengan tema or mode sy sekarang ni... by the way, thanks atas perkongsian saudari.. salam ukhwah... sy follow ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh yeke sama tema. Hopefully kita sama2 belajar dr ujian Allah ini kan?

      Delete
  5. sangat bersetuju dengan entri ini.. melalui pengalaman aiza, bercinta lama tak semestinya berjodoh dengan si dia.. akhirnya tinggal sendiri juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman memtangkan kita kan aiza. Smoga kita x tinggal sendiri lg nanti :-)

      Delete
  6. btol tu..stuju sgt =) prnangan Allah tu lebih baik..dia thu ape yg tersirat..kita sbgai hambaNya kenalah bersangka baik..pasti ada hikmah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fais-SKA - allah lebih tahu yg terbaik utk hambaNya kan? bersangka baik pd Allah. ameen ^_^

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails