SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Monday, April 15, 2013

SINGAPORE - JALAN2 CARI MAKAN (HALAL)

Assalamualaikum.. selamat sejahtera..

Nanie saja2 nak update pasal entry makan2. Sebab ramai kawan2 nanie cakap MALAS nak plan nak pergi Singapore sebab tak tahu nak makan apa. Sebab takut TAK HALAL

Jadi disebabkan mak nanie orang Singapore dan semua cousin duduk Singapore, boleh lah nanie share beberapa kedai / restaurant yg nanie rasa korang patut cuba kalau korang datang Singapore. all HALAL Ok? 

**************************************

ENAK-ENAK
Kedai ni agak kecil aje. Dia macam gerai. Tapi bagi nanie makanan dia best, sebab semua ada. Jangan risau, kedai ni pekerja dan tukang masak MELAYU.

Recommendation - Dim sum, cantonese fried noodle. dan rojak Singapore

ENAK-ENAK

Address - 351A Bedok Road, 
Bedok, 469540

East Cost Food Village
Tempat kali ni pula agak cozy. Sebab ape? sebab gerai dia tepi pantai u olllss.. Kedai ni bukak malam sampai la ke awal pagi. Tapi jangan terkejut, kedai dia pilihan agak banyak. Tapi korang kena pandai pilih kedai HALAL. cari pekedai mamak / melayu. Kalau was2 dengan kedai tu, jangan la pilih. Mudah aje. Macam nanie, cousin ada, jadi dia tahulah kedai mana halal dan sedap :)

Recommendation - Sweet Carrot cake, Mee goreng mamak, dan paling terkenal Gong Gong. (seafood)

East Coast Food Village
1000 E Coast Pkwy
 Singapore 440000

MC CAFE
Ini restoran paling nanie SUKAAAAAAA.. Kenapa? sebab harga murah dan sangat sedap OK? dia macam coffee house jugak la, tapi adik beradik MCDonald. Nanie kalau datang Singapore,  tak pergi MCCafe memang tak sah. Dengar cite kat Malaysia pun ada, tapi nanie tak pasti dekat mana. Korang google la ye.

Recommendation - SEMUAAAAA :p




MC Donald
McDonald ni kat Malaysia pun ada kan? Tapi apa yg nanie bagitahu dorang punya menu agak UP TO DATE. Contoh macam Filet O Fish. Kat Malaysia xde lagi yg double kan? So kat Singapore da ada menu tu. Harga murah la, macam SGD2- 5 aje..



KEDAI MAMAK
ohh selalu orang datang Singapore akan datang Mustafa Centre kan? Macam nanie itu lokasi wajib nak borong coklat. haha Then dah penat2 shopping, kami akan duduk relax n xhill kan tekak kat kedai beraircond sebelah Mustafa Centre. Harga agak murah dan rasa pun Alhamdulillah. 

Recommendation : nasi briyani ayam, roti tosai cheese dan pagoda. Teh tarik die pun sedap.

Kalau nak makan MURTABAK Restoran Zam-Zam (Arab Street) - nanie pernah review dalam entry ini.. 

KEDAI MAMAK sebelah Mustafa Centre

P/S Agak2 rasa tak berapa paham, korang boleh la email nanie or PM FB ye? Sharing is caring. Nanie just share my experience untuk pembaca aje..

Anyway kalau ada siapa2 yg nak tahu tentang cara masuk / keluar Singapore naik kereta, boleh lah check this entry.

cara masuk ke Singapore
cara keluar dari Singapore

Published with Blogger-droid v2.0.8
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

10 comments:

  1. mc cafe kt malaysia pun dh byk skrg and sedap

    tulah i kalau pg singapore kdg tak tau nk mkn apa tgk majoriti cina yg masak terus loya tekak huhu

    ReplyDelete
  2. salam dari malaysia,
    wah tq atas info yg di beri..senang nanti kalau nak ke kota singa..Restorant zam-zam satu kemestian kalu masuk ke sana ;)

    ReplyDelete
  3. @cha - tq sudi n rajin komen i.. ngee.. pasal mc cafe i xpenah jumpe lg kt malaysia.. adoiiii

    psala mkn kt sgapore, mmg kena ati2, jgn risau.

    ReplyDelete
  4. @hanny - restoran zam2 klu x pergi memang rugi laa.. haha

    ReplyDelete
  5. nanie , mcdonals dia halal kah ? kfc semua. fast food lah

    ReplyDelete
  6. @lyabahar - awk, yupp. based on my cousin feedback, HALAL. tp kena becareful dgn coffee house di Singapore such as Coffee Bean, Starbucks and etc :)

    ReplyDelete
  7. Salam saya far, nak tanya tempat best nak shoping gadget & handbag di singapore di mana yer?bole reply di email saya? far_toek@yahoo.com. thanks yer ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanie sedang usahakan utk buat review :)

      Delete
  8. salam nanie..thanx sangat2 for your infos! especially bab makan cos xpernah sampai singapore lg..this december 1st time nk ke sana..stay @ sheraton..so nk tanya, area2 situ, senang x nk cari halal food yg harga OK dan sedap????thanx a lot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI anon, thanks for reading my blog. pendapat nanie, for Muslim Traveler), kalau nak cari Halal food di Singapore area town, apa kata awk cari food court ''BANQUET''. tempat ni semua ada Halal Certification.^_^

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails