SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Friday, February 5, 2016

#TRAVEL - TIPS PERCUTIAN KE LANGKAWI BERSAMA KELUARGA..

Assalamualaikum.. salam sejahtera.

Nanie just nak share pengalaman nanie ke Langkawi beserta tips mudah untuk korang merancang percutian ke Langkawi bersama keluarga

*********************
TIPS UNTUK BERCUTI KE LANGKAWI

Tempah tiket awal.

Selalu nanie survey Air Asia. Tapi nak buat cerita MAS ada buat promotion apa lagi terus cepat2 booking. Travel untuk seorang dua boleh tahan lagi. Kalau travel in group mah garu-garu kepala cari kutu. Alhamdulillah, happy sokmo sebab lengkap denga pakej luggage ye.  


  
Penginapan

Hotel/Motel - Boleh cari hotel murah-murah di laman web Booking.com / Agoda. kalau nak recommended by nanie ialah, korang ambil Delta Motel.

Delta Motel & Restaurant
Pantai Cenang, Mukim Kedawang
07000 Langkawi,
Kedah Darul Aman, Malaysia

Kenapa? 

Motel sangat strategik dan selesa, ada restoran di dalamnya yang sangat eksklusif! Yang paling menarik ialah buka je mata terus nampak laut dan dengar desiran ombak. Fuyoooooh.

Tips: Cari tempat penginapan area Pantai Cenang, sebab dekat dengan pantai, banyak kedai makan, souvenir, kedai urut..Jalan kaki je..Ala-ala Jonker Walk dekat Melaka..

Kereta sewa

Survey and call awal before nak pergi untuk tanya harga and nego. Sebab kalau korang book last minute, harga akan naik. Jadi kalau korang nak tahu dengan siapa nanie deal

Jenis Kereta – Innova (RM150), Avanza (RM110)
Contact person – Muhamad Amirul Amar 
(013-4089039 / 011-13013380)
Collect & hantar di mana – Airport

Tak tahu direction? 

Boleh guna Waze atau Google Maps. Jalan kat sini agak mengelirukan untuk yang kurang mahir.

*************************

ITENERARY IS A MUST

Rancang perjalanan betul-betul.

Macam kitorang kami memang dah sediakan itinerary lengkap nak ke Langkawi. Hari pertama cover dulu pekan, survey-survey kawasan nak shopping. Antara tempat WAJIB masuk nak shopping: Kompleks HIG, Idaman Suri The Zon. Refer link http://www.langkawi-info.com/shopping/top10-shopping.html 


Periksa tarikh musim hujan.

Boleh periksa di laman web Jabatan Metereologi Malaysia. Kalau kena musim hujan nak berjalan pun terhad. Naik kereta kabel pun tak nampak apa kat bawah tu. Tambah horror lagi naik kereta kabel tergantung-gantung kat atas tu sambil angin kuat bawak hujan menendang-nendang kereta kabel anak beranak. Scary ok ! 

Island Hopping

Aktivity Island Hopping pun kena tengok cuaca jugak.  Bulan 12 hingga bulan 3 boleh dikira sebagai musim hujan / monsun kat Langkawi dan kawasan sekitarnya. Kadang2 ikut nasib juga sebab cuaca kan ketentuan Allah. 

Kitaorang pergi Mangrove Tour, Tasik Dayang Bunting, bagi helang makan, dengan Pulau Beras Basah. Seperti yang kita tahu Pantai langkawi pasirnya putih dan cantik, tetapi disebabkan banyak aktiviti dilakukan di pantai jadi elakkan ke pantai berkaki ayam di waktu malam. Banyak kaca pecah.


Tips: Island Hopping buat awal pagi..Kalau tak,mandi lah time panas terik

Kereta kabel

Untuk kaki gayat, sila lah bersip sedia sebab sememangnya sangat tinggi. Tapi view memang cantic dan berbaloi2 dengan gayatnya, haha .Harga RM 15 untuk Malaysian with IC.



Ok, itu sahaja yang dapat nanie kongsikan je..

NAK ITINERARY LANGKAWI INI – send email to nanie_nakata@yahoo.com / komen di bawah.


Selamat merancang percutian ke Langkawi.

U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

37 comments:

  1. Singgah stalk sini.. ^^

    jemput singgah blog shawal juga.. :)

    http://akubukaninnocent.blogspot.com/2016/02/pencarian-sponsor-giveaway-february.html

    ReplyDelete
  2. Bila la nk smpai ke lngkawi kaki ni. Teringin sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syamimi best sgt pergi Langkawi. patut cuba pergi sekali ke sana.

      Delete
  3. senang lah..nk g langkawi leh refer sini

    ReplyDelete
  4. ALHAMDULILLAH, info yg ada dicari bersama :)

    ReplyDelete
  5. Boleh send itinerary kt saya tak ? Info yg sangat menarik

    ReplyDelete
  6. Boleh send itinerary kt saya tak ? Info yg sangat menarik

    ReplyDelete
  7. Info yg sangat menarik..boleh send pada sy tak ?

    ReplyDelete
  8. Sis,nak tanya..utk island hopping tu sume..sis amek pakej mcm mana?booking awal sebelum smpai langkawi atau smpai sane baru cari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye booking awal. sebab klu tak booking akan jadi kelam kabut sbab sy pergi satu family

      Delete
  9. slm.sis boleh email itinerary kat sya..
    adiosziah@gmail.com tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy da forward itinerary. salam perkenalan. assalamualaikum

      Delete
  10. nak itinerary langkawi ni boleh? saya dah email

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy da forward itinerary. salam perkenalan. assalamualaikum

      Delete
  11. Nak tahu itenary boleh tak?
    nadhrah_u@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalamualaikum. salam perkenalan. sy dah forward itinerary ye.

      Delete
  12. Nk itinerary langkawi ni...send kt email sy ye..shahril9091@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Salam dear, boleh emailkan kepada saya iti? Email saya abcdyla@gmail.com. Thanks ye 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy da forward itinerary. salam perkenalan. assalamualaikum

      Delete
  14. Replies
    1. sy da forward itinerary. salam perkenalan. assalamualaikum

      Delete
  15. Hi
    Email me dayana.nana88@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Boleh dapatkan itinerary ni. email fiqqhecik@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy da send itinerary ke email awk ye. salam perkenalan dari nanie

      Delete
  17. tq sis . menariknya will go this time

    ReplyDelete
  18. Salam sis, boleh bg tau mcm mana nak tempah island hopping. boleh email saya zalfinasz@gmail.com . terima kasih sis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. tempah island hopping ada di area pantai banyak booth buka. selamat bercuti

      Delete
  19. Salam sis.. nk itinenary jugeks! Hehe.. btw salam perkenalan sis! 😉

    Annmohtam@gmail.com

    Tqsm 😘😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email awk ye. selamat bercuti

      Delete
  20. Assalam nanie,
    Boleh emailkn itinerary. masz_04@hotmail.com.
    Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. sy dah forward itinerary pada email ye. selamat bercuti

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails