SAHABAT & FOLLOWER @ BLOG

TABUNG PERCUTIAN..

Monday, April 25, 2016

#TRAVEL2016 JAPAN - MUSIM BUNGA SAKURA #CHERRYBLOSSOM DI TOKYO JEPUN

Assalamualaikum.. selamat sejahtera..

Seperti yang di janjikan dari entry sebelum ini


Entry kali ini, nanie nak share kenapa nanie pergi Jepun di musim bunga bukan di musim2 lain.


*************************************

Kenapa pilih Jepun dan datang pada musim spring dan cuaca agak sejuk?

Berbicara tentang Jepun, salah satu iconnya yang sangat terkenal iaitu bunga sakura atau cherry blossom


Picture 7390


Memang tak dapat dinafikan lagi musim bunga adalah musim paling popular dan musim paling ramai pelancong untuk pergi Jepun. Bunga sakura yang mekar dengan banyaknya memang heaven. 

Bila nanie dapat tengok sakura, mata tak berkedip tengok je keindahan bunga tu, di sepanjang perjalanan memang di kelilingi dengan sakura warna yang lembut. Kalau dapat tengok dan pegang bunga tu, rasa nak bawak  balik je sakura tu, tapi takut pulak kang kena tahan kat imegresen. hehe 


Tapi biasanya cuma 2 minggu saja bunga ni betul2 banyak dan mekarKalau tetiba datang hujan dan angin kuat, lagi la cepat dia luruh. In general, musim bunga berakhir pada hujung bulan Mei. 





TRADISI JEPUN - HANAMI
  • Tradisi di Jepun yg dah berzaman dan dipanggil 'hanami' iaitu orang2 Jepun akan berkumpul bawah pokok-pokok sakura untuk menikmati keindahannya. Nanie tak berkesempatan hanami di Jepun kerana jadual yang padat. Insyaallah, one day.
FAKTA BUKAN AUTA
  • Sakura ialah  tanaman berupa pohon, tinggi, memiliki banyak cabang. 
  • Pada musim bunga, bunga sakura akan bermekaran mewarnai tanah Jepun.
  • Musim bunga bermula awal Mac di kawasan selatan Jepun macam Fukuoka, kemudian Hiroshima, Osaka, dan naik lagi ke Tokyo dan seterusnya kawasan utara Jepun macam Sendai hinggalah ke Sapporo
Orang Jepun patut berbangga kerana negaranya dianugerahi oleh Tuhan bunga yang sangat indah, 
Musim  bunga sangat sinonim denga bunga sakura memang sangat unik  dan cantik ciptaan Ilahi.

KESIMPULAN

Nanie bersyukur dapat melihat bunga sakura ada di merata tempat mengembang mekar, Subhanallah. Warna sinaran matahari seperti warna matahari selepas asar. Ia warna kekuningan. Bila ambil gambar pula suasana akan lebih indah kerana warna langit yang membiruIni menambahkan lagi kecantikan gambar.

Gambar yang diambil di Gala Yuzawa, tempat bersalji di musim bunga.
 Unik kan? tunggu entry seterusnya dari nanie
Untuk maklumat yg lagi detail, sila lawat website 
  1. Japan Guide: www.japan-guide.com/e/e2273.html
  2. Forecast bunga sakura: http://www.japan-guide.com/blog/sakura15/


TERIMA KASIH ALLAH MEMBERI PELUANG MENJEJAKKAN KAKI KE JEPUN DAN MELIHAT BUNGA SAKURA CIPTAANMU.
U LIKE @ NOT, UP TO U..
www.tips-fb.com

10 comments:

  1. Yesza~~~~ too beautyful to describe kan?? Untung Nanie dapat dah tengok para-para sakura! omedetou gozasaimasu! hehehe...

    ReplyDelete
  2. Wowww original bunga sakura depan mata nanie...perghhhhhhhhh akak baca ni pun meremang naik bulu roma, akak dpt rasa mcm mana adik rasa...wpun akak hanya membaca...seriusly memang cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah, sy tgk depan mata skura tu pun rasa mcm x percaya dpt tgk kak. allah beri rezeki. syukur.

      Delete
  3. akak datang melawat sini...hmmm xd entry baru ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la kakakku syg. heheh

      latest update http://nurulharnanikasmari.blogspot.my/2016/06/travel2016-japan-tips-panduan-makanan.html

      Delete
  4. sis JM un suka g musim bunga an musim luruh..view sgt ohsem di Jepun n Korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulaa. nak planning pergi KOREA time autumn ni. confirm KEBABOMMMM.

      Delete
  5. Bestnya Bunga Sakura, plan nak gi tengok 2017 season tapi cuti sekolah pendek je,

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, kalau ada kesempatan melawat la ke jepun. sgt cantik.

      Delete

komen je.. nanie reply.. salam ukhuwah..

Related Posts with Thumbnails