Assalamualaikum. selamat sejahtera.
NASI AYAM..
Bila memasak, selawat dan baca doa ketika basuh sayur, ayam, dan masak nasi. Kerana makanan akan jadi darah daging kita ^_^
**********************
Nasi
beras basmathi*basuh dan toskan
Air rebusan ayam
*bawang besar (blend)
*bawang putih (blend)
*halia (blend)
buah pelaga, kayu manis, bunga lawang (bahan penumis)
mentega / planta
pewarna kuning
kiub ayam *jika perlu
daun pandan
Garam dan gula
Ayam
Entry masak2 ni da lama nanie tinggalkan. Last 2 weeks, berbuka puasa dengan keluarga sangatlah menyeronokkan. Jadi masing2 buat POTLUCK. Macam nanie ditugaskan masak MAIN DISH..
Mula2 mak cadangkan masak nasi tomato, tapi disebabkan kepingin nak makan nasi ayam, nanie ikut citarasa nanie la. hahaha
Nanie memang guna style masak nasi ayam yg simple. Alhamdulilliah keluarga SUKA, keluarga cakap SEDAP. hihi Yang paling rasa terharu kakak suka dengan sos yg nanie reka cipta. Jadi time berbuka puasa jugalah berlakulah pertukaran resipi. kihkih
Masak dengan jiwa memang menghasilkan nasi ayam yg terbaik. Lagi dengan puasa tak boleh nak rasa, memang ikut gerak hati garam, gula semua tu.
Tips mudah
Bila memasak, selawat dan baca doa ketika basuh sayur, ayam, dan masak nasi. Kerana makanan akan jadi darah daging kita ^_^
**********************
RESIPI? terlebih dulu, nanie minta maaf nanie bukan chef terhebat. Serius masak nasi ayam lagi syok dari masak nasi dengan lauk2. Even nasi ayam nanie agak complicated sikit, sebab kebanyakan air yang nanie gunakan adalah air rebusan ayam
Nasi
beras basmathi*basuh dan toskan
Air rebusan ayam
*bawang besar (blend)
*bawang putih (blend)
*halia (blend)
buah pelaga, kayu manis, bunga lawang (bahan penumis)
mentega / planta
pewarna kuning
kiub ayam *jika perlu
daun pandan
Garam dan gula
- Tumis bahan penumis dengan planta bersama bahan yg telah diblend.
- Bila dah wangi dan agak garing, boleh masukkan beras dan air rebusan ayam dan kiub utk menambah rasa.
- Bila da mendidih sikit, boleh masukkan pewarna, daun pandan dan garam gula.
Ayam
1 ekor ayam - bersih dan potong ikut size yg diperlukan
Halia *blend
Bawang putih *blend
Bawang merah *blend
Sos tiram
Kicap manis
Madu *jika perlu
garam , gula
garam , gula
- Kisar halia dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit ke 2 jam.
- Goreng ayam panas2 lagi sedap. syokkkk wooo..
cili merah
cili padi
cili sos
cili tomato *jika perlu
bawang putih *blend
halia *blend
garam
gula
air rebusan ayam
- Blend cilipadi merah, cili merah dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam, cili tomato dan cili sos secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.
Sambal Kicap
- Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih. Tambah kicap, garam, gula untuk bagi lagi umppphhh. Angkat.
HASILNYAAAAA, Taraaaaaaaaaa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NASI AYAM #cookwithlove #homemade #dapurnanie
Assalamualaikum, selamat berbuka puasa..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NASI AYAM #cookwithlove #homemade #dapurnanie
P/S kalau ada yg terror masak, nanie minta maaf. Ini memang nasi ayam sedap dan mudah versi nanie. Kalau nak rasa nasi ayam nanie, jemputlah datang rumah nanti. wink2 ^_^
Assalamualaikum, selamat berbuka puasa..
heee resipe kita hampir sama lah Nanie.. http://zazaabdullatif.blogspot.com/2013/04/resipi-ringkas-nasi-ayam.html
ReplyDeletebetul tu w/pun complicated cara penyediaannya, bila dah menjadi, hasil nya sedap & tak payah nak masak banyk2 lauk lg ;)
dapnyeeee.. Tengok pun da selera.s
ReplyDelete